Girona ha acollit aquest dissabte una viquimarató musical per escalfar motors de cara als Premis Enderrock 2016 que es lliuraran el proper dijous al Teatre Municipal de la capital gironina. Unes 20 persones han participat en aquesta trobada original que s´ha fet a l´Espai Marfà i han treballant incansablement davant dels ordinadors per completar informació i crear noves entrades vinculades amb aquests guardons musicals, la llista dels 50 millors discos de la història del pop rock català o han ampliat la informació que hi havia a internet sobre músics gironins internacionals com Xavier Cugat, coincidint amb les activitats que s´han programat per celebrar l´Any Cugat. A part, l´objectiu de la iniciativa, que ha comptat amb el suport del grup Enderrock, era conscienciar la població sobre el fet que la Viquipèdia es crea "entre tots" i que tothom pot participar-hi.

L´acte ha arrencat aquest dissabte a les onze del matí i ha estat organitzat pels Amical Wikimedia i el grup Enderrock. Fins a les set de la tarda, unes 20 persones - viquipedistes i melòmans- han estat treballant presencialment a l´Espai Marfà o des de casa seva completant, ampliant i creant noves entrades de temàtiques vinculades amb els premis Enderrock, músics gironins o la història musical catalana.

La iniciativa va sorgir ara fa unes setmanes i durant tot aquest dissabte Enderrock ha estat col·laborant activament proporcionant tota la informació necessària i els números de la revista en paper perquè els participants poguessin editar-ho i traslladar-ho a internet. Pels volts de les cinc de la tarda, el gerent del grup Enderrock, Jordi Novell, ha explicat que havien arribat a complir la meitats dels reptes que s´havien marcat. No obstant això, des dels Amical Wikimedia, el seu cap de projectes, Àlex Hinojo, ha assenyalat que continuaran treballant per poder completar tots els objectius abans de l´entrega dels premis de la revista que es farà el proper dijous al Teatre Municipal de Girona.

"Crec que hem fet molta feina perquè el dia tampoc convidava a passejar i varies persones s´han sumat al projecte", ha explicat Hinojo. Segons l´entitat, encara hi ha molt a fer i molts elements a completar sobre la història del pop rock i de la música catalana. "Hem escrit temes sobre el macroconcert del Palau Sant Jordi del 1991, el disc ´Ben endins´, el disc més venut de la història del rock català o qüestions sobre aquests premis Enderrock. Com sempre, pensàvem que ja estaven escrits i, en analitzar-ho, hem descobert que no s´havien fet", ha afegit Hinojo. També s´ha ampliat i millorat l´entrada sobre el reconegut músic gironí Xavier Cugat, coincidint amb els actes amb motiu de l´Any Cugat i s´ha creat una entrada sobre la llista dels 50 millors discos de la història del pop rock català a l´enciclopèdia virtual en català.

També s´ha treballat completant l´article sobre el Sona 9, exposicions relacionades amb aquesta temàtica o sobre quin ha estat el disc en català més venut de tota la història de la música. "La idea que tenim és que el proper dijous ja estiguin tots els artistes que han guanyat els Premis Enderrock", ha assenyalat. "La Viquipèdia està en constant desenvolupament però creiem que era una iniciativa original per conscienciar a la gent i dir que aquesta plataforma és de tots i que tothom pot fer una entrada i millorar els continguts", ha explicat el gerent del grup Enderrock, Jordi Novell. "Si som fans d´un grup o d´un disc i veiem que manca informació en un article, per què no fer-ho bé?", s´ha qüestionat.

La trobada original d´aquest dissabte ha volgut despertar l´interès i engegar motors de cara a l´entrega dels Premis Enderrock del proper dijous. Novell ha explicat que ja ho tenen tot a punt i que la cerimònia d´entrega dels guardons comptarà amb sorpreses i homenatges especials que no volen avançar.

En la votació popular, Els Catarres, Aspencat i Blaumut han triomfat en la categoria de pop-rock, mentre que Roger Mas, Gemma Humet i Joan Rovira han estat guardonats en cançó d´autor i Ebri Knight s´ha endut els vots en la música folk. La resta de premis han estat, entre d'altres, per Toni Solà (jazz), Jordi Savall (clàssica) i el Club Super3 (infantil).

Aquest no és el primer cop que els Amical Wikimedia impulsen una viquimarató per millorar la famosa enciclopèdia electrònica. De cara a la celebració del Dia de la Dona faran una altra trobada d´àmbit musical basat en dones que fossin artistes o músiques a Palafrugell i, posteriorment, realitzaran una altra relacionada amb l´ESMUC.