CiU va tancar ahir l'acord de cartipàs amb PP i Ciutadans enmig de durs retrets -en públic i en privat- cap a Esquerra Republicana per no haver-los donat suport. Segons va assegurar l'alcalde, Albert Ballesta, els republicans han estat sempre els seus socis prioritaris i per això els han convidat fins a tres cops a entrar al govern. De fet, fins i tot van dissenyar el cartipàs perquè pogués «agradar» a ERC i obtenir el seu suport. Per això, va lamentar la proposta alternativa de cartipàs que ERC va presentar dimarts a la premsa, i els va acusar de voler «governar des de l'oposició». De la mateixa manera, va subratllar que el pacte de cartipàs amb PP i Ciutadans és «puntual», igual que ja s'havia fet en anteriors ocasions, i va assegurar que respon estrictament a la voluntat de «tirar endavant» la ciutat.

Ahir va ser un dia llarg a l'Ajuntament de Girona. Mentre s'acabaven de tancar els serrells de l'acord amb PP i Ciutadans, el portaveu de CiU, Carles Ribas, i la regidora Maria Àngels Planas oferien una roda de premsa en què acusaven ERC d'haver intentant condicionar l'organització del govern per «tactisme» i «electoralisme». Dimarts, els republicans van presentar una proposta de cartipàs que incloïa, entre altres aspectes, un sou de 68.000 euros per a l'alcalde i la supressió de tres càrrecs de confiança. Ribas va explicar que CiU ha tingut sempre ERC com a soci prioritari, i que la seva voluntat passava per construir junts un projecte de ciutat i de país. Per això, va lamentar que els republicans hagin rebutjat fins a tres vegades entrar al govern i els va acusar de voler condicionar el govern des de l'oposició per pur electoralisme. Tot i això, va manifestar que eren la seva «parella de ball» prioritària i va assegurar que continuaven amb la mà estesa per poder arribar-hi a un acord mentre seguien negociant amb altres forces.

A les quatre de la tarda, tanmateix, la portaveu del PP, Concepció Veray, va confirmar l'acord de cartipàs amb el seu partit, i poc després ho va fer la representant de Ciutadans, Míriam Pujola. El darrer a comparèixer va ser Ballesta, a última hora de la tarda, que va reiterar les crítiques a ERC. Segons l´alcalde, Maria Mercè Roca va ser la primera persona amb qui es va reunir i li va fer un oferiment «molt generós» per tal que els republicans poguessin entrar al govern. I malgrat que aquests ho van rebutjar, va afegir Ballesta, CiU va elaborar un cartipàs que els pogués agradar, amb algunes de les seves peticions (regidors específics per a Turisme i Cultura, supressió de la figura del gerent...). Per això, es van quedar molt sorpresos davant la primera negativa i encara més quan, dimarts passat, ERC va sortir amb una proposta de cartipàs totalment diferent. L´alcalde no entén què ha canviat des del mes de juny per tal que ERC vulgui un cartipàs diferent al que va aprovar amb Carles Puigdemont, i va criticar que els republicans vulguin condicionar el govern des de l´oposició. «Qui vulgui el pollastre, que es mengi els ossos», va afirmar.

Davant la manca d´acord amb Esquerra, i amb l´objectiu d´evitar una nova suspensió del ple -convocat per avui-, CiU va tancar un acord amb PP i Ciutadans. Ballesta va voler subratllar que és un pacte «puntual», similar als que va fer Puigdemont en anteriors ocasions, i que respon únicament a la voluntat de tirar endavant la ciutat. Tot i això, va mantenir la «mà estesa» a ERC i la resta de partits per arribar a acords en el futur.