Després de les fortes tensions i desacords que han viscut ERC-MES i CiU pel cartipàs, Maria Mercè Roca es mostra oberta al diàleg per poder arribar a acords.

En els darrers dies s'ha viscut molta tensió entre ERC i Convergència. Es pot reconduir la situació?

Sí. Aquest tipus de situacions, si hi ha voluntat, sempre es poden reconduir perquè la relació no s'ha trencat. És veritat que hi ha hagut tensió i que la relació ha quedat deteriorada, però nosaltres sempre hem tingut voluntat de diàleg. Ens agrada parlar i esperem que les relacions es puguin reprendre d'una altra manera.

Què ha fallat durant la negociació amb CDC?

La veritat, doncs exactament no ho sé. Les coses es van anar enredant i van anar passant els dies, es van anar dient coses, fent declaracions, tuits... i tot es va anar embolicant una mica. Lamentem que s'hagi arribat fins aquí, i creiem que el germen està en un tarannà poc negociador de l'alcalde, o en una manera de negociar que nosaltres no hem acabat d'entendre. Negociar és difícil, complicat, i es necessita molta dosi de paciència, d'humilitat, d'obertura, de renúncia... i no se n'ha sabut.

Convergència va dir que ERC no havia volgut negociar. Vostès assumeixen algun error?

No tenim pas aquesta sensació. Segur que hem fet alguna cosa malament, dos no es barallen si un no vol, però nosaltres hem tingut sempre la voluntat de negociar. Quan dimarts els vam donar la nostra proposta de cartipàs, els la vam donar amb tota honestedat. Però el problema és que a nosaltres no ens van dir ni que sí ni que no, i ens va doldre molt que arribessin a un acord amb PP i Ciutadans sense dir-nos res a nosaltres.

A última hora, l'alcalde va oferir a rebaixar-se el sou a 68.500 euros, xifra similar a la que demanaven vostès. És un bon punt de partida?

Nosaltres vam presentar una proposta amb punts molt interessants, i no ens semblava que el sou fos el més important. Ens interessaven molt més, per exemple, els consells de barris per als antics pobles de Palau-sacosta, Santa Eugènia i Sant Daniel, perquè puguin tenir un pressupost propi i poder de decisió. És complicat, segur, però parlem-ne. També ens semblava que tots els regidors han de poder ser regidors de barri i representar-lo. Per nosaltres, totes aquestes eren propostes molt serioses i l'única cosa que va fer l'alcalde va ser, vint minuts abans del ple, dir-nos que acceptava el sou de 68.000, que nosaltres havíem proposat perquè ens semblava una xifra mitjana respecte a altres poblacions similars. I vam pensar: això està molt bé, però i tota la resta? Per això no vam votar a favor. Però bé, va ser un gest i pot ser un bon punt de partida.

Es mantindran inamovibles amb el tema dels càrrecs de confiança?

Inamovible no hi ha res, si es vol negociar. Si dius això, és que ja no vols negociar. Per nosaltres és molt important la reducció dels càrrecs de confiança, saber que hi pot haver un estalvi econòmic important i tenir en compte l'informe del secretari. Però inamovible no hi ha res, volem negociar.

Hi ha pressions de Barcelona perquè arribin a un acord?

Sí, hi ha una certa pressió que tampoc acabo d'entendre. Jo tinc molt clar que el que estem negociant és un tema local. Per suposat que ERC-MES, quan a la ciutat hi hagi un tema de país, hi serem a totes, amb tots els independentistes. Però ara parlem d'un tema de ciutat, i els càrrecs de confiança no tenen res a veure amb el país. És una barreja que m'incomoda, no m'acaba d'agradar, i per sobre de tot hi ha l'autonomia local. Nosaltres escoltarem tots els consells que ens arribin, però totes les decisions les prendrem amb molt de seny els nostres regidors, i tot ho farem pensant en la dignitat de la institució, que es molt important i aquests dies ha quedat tocada. Els habitants de Girona es mereixen que arribem a una solució.