La investigació de l'Oficina Antifrau de Catalunya sobre l'Ajuntament de Girona tindria com a motiu la denúncia d'un particular refent als contractes de la consultora Efial, que està immersa en diferents processos d'investigació i denúncies a d'altres municipis catalans. Girona va contractar com a mínim cinc vegades aquesta empresa amb seu a Barcelona durant el mandat de Carles Puigdemont, per un total de 112.000 euros, IVA inclòs.

Entre els contractes de l'Ajuntament amb l'empresa hi ha una auditoria del servei de patrimoni (17.600 euros), una auditoria del servei de contractació (17.300 euros), l'estudi de la pròrroga de les aigues de Girona (15.750 euros), un estudi del projecte de reforçament de l'abastament de la Costa Brava centre (13.900 euros) i un seguiment del pla econòmic i financer de la pròrroga del servei d'aigua (29.500 euros).

Canvi de nom

Precisament fa molt poc Efial Consultoria SL, amb seu a Barcelona, ha canviat el seu nom i, des del 4 de febrer d'aquest any, es denomina Consultoria en Gestión Innovadora SL, segons consta al BOE del 15 de febrer. Consta com a societat limitada, constituïda l'1 de juliol de l'any 2007, i té 30 treballadors. L'administrador únic és Francesc Xavier Termens, que ha estat sotsdirector general de Participacions Públiques de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat. Com a principal soci hi apareix Antonio Martos Carrasco, que temps enrere n'era l'administrador únic. La darrera facturació de la qual es té constància és de 1.593.544 euros, amb un balanç amb pèrdues de 146.781 euros.

L'Oficina Antifrau de Catalunya va entrar un escrit al registre de l'Ajuntament el 3 de febrer, on li demanava que li lliurés en deu dies tots els contractes de serveis des del 2011 fins al 2015. Sense discriminació. Tots. El consistori va demanar una pròrroga d'un mes, que l'Oficina li va concedir, perquè havia de lliurar centenars de certificats. Sol·licitant tots els contractes de serveis, l'Oficina no revelaria l'objectiu exacte que, segons informa el diari El País, és mirar si els contractes amb Efial s'han fet d'alguna manera determinada per afavorir la consultora.

Tots els contractes amb un valor de menys de 18.000 euros es poden fer sense concurs. Serien doncs, quatre dels cinc. L'altre s'hauria fet per mitjà d'un concurs.

Efial s'autodefineix com una «firma nacional de consultoria estratègica, econòmica-fiscal, jurídica i urbanística, especialitzada en el Sector Públic» i, per exemple, està essent investigada a Torredembarra perquè se sospita que l'equip de govern de CiU va afavorir aquesta empresa demanant-li informes per 18.000 euros al mes.

Ascó i l'Ametlla de Mar

Efial també ha obtingut contractes en altres ciutats, com Ascó o l'Ametlla de Mar, que també han acabat als jutjats. A Ascó, segons va publicar Diari de Tarragona, s'investiga l'empresa pública Ascó Serveis, per adjudicar contractes de serveis i gestió a l'empresa del seu propi director general. En concret, s'investiga la presumpta incompatibilitat en el contracte que el 2011 va adjudicar la gestió d'Ascó Serveis a la consultoria Efial per 351.750 euros, quan Antonio Martos ja era el director general de la empresa municipal.

A l'Ametlla de Mar, es van citar a declarar com a imputats l'alcalde i president del consell d'administració de La Cala Gestió, Andreu Martí, i el gerent de l'empresa municipal que al mateix temps era responsable d'Efial, Antonio Martos, en les diligències prèvies per una denúncia per presumptes irregularitats en la gestió d'aquesta empresa municipal. Concretament, s'investigava l'adjudicació a Efial de diversos contractes de serveis i gestió de Cala Gestió per imports de 465.000 euros i 396.965 euros, entre altres. Tant Girona com Torredembarra, Ascó i l'Ametlla de Mar tenien en el seu govern un alcalde de CiU quan han començat aquestes investigacions.