El ple de l'Ajuntament de Girona ha escollit Marta Madrenas com a nova alcaldessa de la capital amb els vots de CiU i PSC. El consistori vol passar pàgina després de dos mesos convulsos des de la sortida de Carles Puigdemont per presidir la Generalitat. Llavors, Convergència va situar el número 19 de la candidatura, Albert Ballesta, com a nou alcalde però, 53 dies després, va presentar la renúncia després de diverses polèmiques. Madrenas, número 3 a la candidatura de CiU i regidora d'Urbansime, ha assegurat que el consistori obre una nova etapa del projecte amb un equip "més plural" amb la incorporació del PSC, a qui ha agraït la "responsabilitat" per fer aquest pas. També ha reconegut "l'honestedat i generositat" de Ballesta i ha defensat que Girona és "desacomplexadament independentista".

Marta Madrenas és la nova alcaldessa de Girona. En poc més de dos mesos i mig, la ciutat ha tingut cinc alcaldes, dos dels quals en funcions. El primer, Carles Puigdemont (que renunciar l'11 de gener per presidir la Generalitat), després la número 2 de CiU, Isabel Muradàs, que va ocupar la seva vacant fins el 22 de gener, dia que el ple va proclamar alcalde Albert Ballesta. El successor de Puigdemont, però, només ha durat 53 dies al càrrec i el passat 14 de març el ple ja va donar compte de la seva renúncia. Des de llavors, el vicealcalde, Eduard Berloso, ha estat ocupant el càrrec en funcions i, finalment, aquest divendres el plenari ha proclamat Madrenas nova alcaldessa, posant fi a la crisi interna.

Madrenas ha rebut els vots dels nou regidors de CiU (el nou regidor Narcís Sastre encara no disposa de les credencials) i dels quatre del PSC, que en el proper ple de cartipàs de dimecres se sumaran oficialment a l'equip de govern. ERC i C's han votat en blanc, Veray (PPC) s'ha votat a sí mateixa i els quatre regidors de la CUP no s'han aixecat ni de la cadira per anar a dipositar la butlleta com a símbol de protesta per la situació viscuda aquestes setmanes.

Objectiu: passar pàgina

Han estat dos mesos i mig molt complicats per a la ciutat. Per això, en les seves primeres paraules com a alcaldessa, Madrenas ha volgut deixar clar que arrenca una "nova etapa" a la ciutat i que ho fan amb un equip "reforçat i encara més plural". "Avui comencem una nota etapa del projecte que vàrem iniciar amb determinació el 2011", ha remarcat.

L'alcaldessa també ha tingut paraules de record per Ballesta, a qui ha agraït "la seva honestedat, generositat i compromís vers la ciutat". Com era de preveure, Ballesta no ha assistit al ple, com tampoc ho va fer el dilluns en la sessió ordinària on es donava compte de la seva renúncia.

També ha tingut paraules d'agraïment per al nou soci al govern, el PSC. "El grup municipal del PSC s'ha compromès amb gran responsabilitat a un projecte en comú, a treballar colze a colze amb nosaltres per recuperar el ritme de la nostre ciutat i els ho vull agrair", ha manifestat. A partir de dimecres, el govern de Girona deixarà d'estar en minoria (ho està des del 2011) ja que el suport dels socialistes els fa arribar a la majoria absoluta, amb 14 regidors.

No obstant això, Madrenas ha assegurat que governaran "sense fer abús de la majoria absoluta" i que continuaran incorporant el debat tant amb la resta de partits de l'oposició com les entitats de la ciutat. "Mantindrem permanentment la cultura del diàleg perquè Girona s'ho mereix", ha assenyalat.

Compromís amb el procés

Durant el seu discurs, Madrenas ha fet un repàs a les prioritats per als propers anys (seguint la línia del pla de govern del mandat encetat per Carles Puigdemont) i ha assegurat que el principal capteniment continuarà essent la sortida de la crisi i ajudar a les persones que més ho necessitin.

Tampoc ha deixat passar l'oportunitat de posicionar-se sobre el procés independentista. Puigdemont va ser un alcalde clarament sobiranista i el seu testimoni també el va agafar fidelment Ballesta. Madrenas també ha volgut marcar perfil i, ja en el moment de prometre el càrrec, ha afegit la declaració proposada per l'AMI a les eleccions del maig en favor del procés.

A més, durant el discurs, ha assegurat que Girona és "desacomplexadament independentista" i que, prova d'això, és la composició del ple: 18 dels 25 regidors estan a favor del procés. "Crec de debò que aquest és un projecte inclusiu que significarà una oportunitat real de millora, tant col·lectiva com individual", ha afegit.