Font de la Pólvora va reivindicar ahir l'orgull de ser gitano. Un poble que, tal com van recordar, sovint ha estat perseguit i s'ha vist abocat a una vida nòmada, però que té molt present les seves arrels. Un senzill acte d'homenatge va culminar una setmana en què s'han fet diverses activitats i que acabarà aquesta tarda amb una festa infantil. La pluja, però, va obligar a posposar la tradicional ofrena floral al riu.

«Està molt bé que la gent es recordi de nosaltres, ni que sigui un cop l'any», assenyalava Meritxell Heredia, membre de la Xarxa de Dones del barri. Ella i una quinzena més de companyes es reuneixen de foma habitual per treballar pel barri i organitzar activitats. Per això, ahir van portar banderoles amb la bandera gitana -blava i verda, per simbolitzar el cel i la terra, amb una roda al mig, per representar el nomadisme- i van dedicar-se a vendre peces d'artesania per finançar l'agrupació. L'ocasió s'ho mereixia: el 8 d'abril és el Dia Internacional del Poble Gitano, de manera que la plaça del Llimoner, centre neuràlgic de Font de la Pólvora, es va omplir amb veïns del barri i rodalies per celebrar l'efemèride. A l'acte s'hi va implicar tot el barri, començant per l'associació de veïns.

Després de dues actuacions infantils, Ángel Fernández, el Nene, va repassar la història del poble gitano, tot recordant les nombroses vegades que s'ha vist perseguit: des de l'època dels Reis Catòlics, que van promulgar la primera «llei antigitana» , fins a l'extermini nazi i la repressió franquista, de la qual no es van escapar. Aquesta estigmatització, però, no s'ha acabat encara, va dir El Nene: «Fins i tot se'ns persegueix quan ens veuen en un centre comercial», va lamentar. Per això, va convidar la comunitat gitana a cantar i ballar per celebrar el 8 d'abril, però també els va demanar que recordin les seves arrels i reivindiquin l'orgull de ser gitano. Tot seguit, va sonar l'himne Gelem, gelem i es van encendre unes espelmes per recordar tots els gitanos morts. A l'acte hi va assistir l'alcaldessa, Marta Madrenas, la primera tinent d'alcalde, Sílvia Paneque, i el regidor de barri, Cristóbal Sánchez.