Va ser només poc més d'un minut però ja va deixar un regust de ganes de voler repetir. Com aquell que el primer dia només posa la punteta però sap que al següent cop ja tindrà via lliure. Girona ara ja sí, és al mapa dels Set Regnes. Va ser l'aperitiu del gran menú que es preveu en capítols més avançats. De fet, va ser com un regal. Feia mesos que es dubtava si la ciutat gironina seria present ja al primer capítol perquè de sempre s'ha dit que Girona serà protagonista a la segona meitat de la temporada, sobretot en la gran escena a les escales de la Catedral. Llavors sí que seran molts minuts de «xupar càmera». Però, la productora nord-americana està enamorada de Girona i dels gironins, va tenir el detall d'incloure una escena ja el primer dia.

Va ser poca estona però va servir perquè des del públic que omplia el Teatre Municipal, sortissin alguns aplaudiments quan es va reconèixer els carrers del Barri Vell on l'actriu Maisie Williams, a la sèrie Arya Stark, cega, comença apendre a combatre. Va ser una reacció tímida dels espectadors perquè molts dels presents no es volien perdre ni un segon del capítol i els seus diàlegs.

Una extra sense sort

Entre el públic es va reconèixer el lloc. «Avui -ahir pel lector- hem passat pels carrers de darrere de la Catedral que surten al capítol. Molt bonic», explicava l'Alèxia Folch, d'Andorra, que amb la seva parella està de vacances per Catalunya. Feia deu anys que no visitava la ciutat i com que tenia entrades per l'estrena de Joc de Trons s'ho han fet venir bé per ser a Girona el dia que tocava. Arya Stark apareix a l'entramat de vials de darrera de la Catedral, com el carrer del Bisbe Cartañà. Allà hi va rodar una de les extres gironines, Elisa Martin, que ahir es buscava a la gran pantalla. Però no hi va haver sort: «He vist els meus companys. Jo no he sortit, però no passa res», va assenyalar. Haurà d'esperar altres capítols.

També hi va haver eufòria, tot i que continguda, en l'inici de la sessió. Segurament en un festival com a Sitges, s'haurien sentit molts més crits, aplaudiments i xiulets quan una llança travessa el cap d'un dels personatges. Però a Girona som més de guardar-nos les emocions a dins. Fins i tot en un partit a vida o mort d'un club de futbol que se la juga per pujar a Primera Divisió.

En aquest primer capítol va ser molt protagonista el paratge de les Bardenas Reales navarreses, on ha anat a parar Khaleesi, sense els seus dracs. Tant de bo se'ls reservi per visitar Girona a la setena temporada. Aquí sempre hi tindrà una llar.

A la primera sessió va quedar alguna butaca buida. Segurament algun imprevist ineludible. Hi havia poca gent «disfressada» per a l'ocasió. Sí que es podia veure, entre els espectadors, alguna bandera com la de les cases dels Lannister o dels Stark i grups amb samarretes d'algunes de les icones de la sèrie. També el regidor de Cultura, Carles Ribas, lluïa una samarreta de la casa Stark. Entre el públic hi havia alguns regidors, gent del món de la cultura i un dels grans fans internacionals de la sèrie, el millor cuiner de postres del món, Jordi Roca, que ja va pendre part del rodatge.

Anar «a veure Girona»

La sortida del públic, almenys de la primera sessió, va ser en estampida, fins al punt que molts van sortir per la part del davant del Teatre, quan ho havien de fer per darrere, on hi havia els paradistes del mercat medieval, que s'estiraven els cabells. Tothom estava satisfet del desenvolupament del capítol. Hi havia gent de Mallorca, Andorra, de Barcelona i de molts indrets de la geografia catalana. molts són fans de la sèrie. Altres només volien veure Girona, com la Pilar Junyent de Blanes, que hi va anar convidada però que ara no descarta «enganxar-se» a la sèrie. «M'ha encantat el capítol. Déu n'hi do el que surt Girona!», explicava.

La sèrie segueix ara amb nous capítol, enigmes per resoldre i trames per obrir. Per exemple, en un moment de l'escena gironina, darrere l'absis de la Catedral hi apareix una figura de grans dimensions, entre la boira, que pot generar alguna situació inesperada. «He reconegut Girona però diria que hi ha alguna cosa que li han afegit», apunta Montse Estarlí, que s'ha remirat la cinquena temporada per fer memòria. Girona donarà molta vida a la sèrie. De moment, a la sisena temporada. Qui sap si més enllà.