José Antonio Escuredo, medallista olímpic en ciclisme de pista i actual entrenador de l'equip olímpic de Veneçuela, vol denunciar per intent d'homicidi un taxista que divendres el va atropellar en un carrer a Girona. "Ho tinc molt clar, aquest senyor ha intentat matar-me", va dir ahir l'esportista. El conductor del vehicle va envestir Escuredo, que anava amb bicicleta, després d'una "discussió verbal molt forta". Quan el semàfor es va posar en verd, detalla Escuredo, "vaig sentir una acceleració molt forta i no recordo res més". El taxista va fugir i, a causa de la topada, Escuredo va quedar hospitalitzat fins ahir al migdia al Trueta on, entre altres coses, li van detectar una perforació al pulmó i politraumatisme a les costelles.

Segons va explicar a aquest diari, "la discussió va ser molt forta i va començar quan el taxista tenia un client", però el vehicle el va envestir quan el taxi havia acabat aquella carrera. Els fets es van produir divendres al migdia al passeig d'Olot, prop dels Maristes, on acaba el carril bici.

El taxista va fugir

Un cop el va atropellar, el conductor del taxi va fugir i va deixar Escuredo a terra, greument ferit i amb el casc trencat. Tot i així, "segons m'ha comentat la policia, al cap d'una estona d'haver fugit (no sé quantes hores), el mateix taxista va anar a la comissaria i es va entregar", explica Escuredo. "Desconec si ho va fer per mala consciència o per si algú li ho va recomanar", reflexiona.

Tot i la fugida, diverses persones van poder veure l'accident, entre elles la mare de la víctima, qui casualment passava per allà en aquell moment. Els testimonis han resultat de gran importància per identificar el taxista. "Diverses persones ho van veure i, fins i tot, una senyora d'Olot va fotografiar el cotxe que em va atropellar", explica l'olímpic. "El testimoni d'aquesta senyora és vital per mi, ja que, segons em diuen, el taxista, abans d'atropellar-me, va dir: Ahora te enterarás".

Intent d'homicidi

Un cop el taxista va ser detingut, la policia va obrir diligències en la seva contra per un delicte de lesions, danys i contra la seguretat del trànsit. "Això és el que li va imputar la policia abans de tenir el meu testimoni, que és dels més importants", destaca Escuredo, "però no sé què ha declarat ell". El conductor està detingut i s'espera que passi aquest matí a disposició judicial.

En qualsevol cas, campió olímpic d'Atenes 2004, ho té clar, "aquest senyor -el taxista- ha intentat matar-me", diu de forma determinant. "En el moment en què atropelles una persona no saps què li pots fer. No saps si es farà un cop o el mataràs. Tinc claríssim que ell ho va fer expressament", reitera. És per això que anirà "a totes". Tot i que encara ha de triar un advocat i decidir l'estratègia, l'esportista diu que, fins i tot "podríem parlar d'intent d'homicidi o omissió del deure de socors".

Concentració pacífica

Una quinzena de ciclistes es van reunir ahir a la porta de l'hospital Trueta, coincidint amb la sortida d'Escuredo del centre, per fer una concentració pacífica i donar suport a l'esportista. Escuredo podrà entrenar l'equip de Veneçuela als Jocs Olímpics de Rio, però probablement no podrà participar com a tàndem a les proves paralímpiques.