L'Ajuntament de Girona ha presentat avui el que ha de ser el full de ruta per a les actuacions al Parc de la Devesa. Una document de proposta, que segons l'alcaldessa, Marta Madrenas, sorgeix de les idees dels ciutadans i que no és un projecte de l'equip de govern, sinó de ciutat.

Les intervencions són a llarg plaç, ja que no es preveu que estigui acabat aquest mandant ni el següent, ja que s'haurà d'anar actuant per zones i aconseguint disponibilitat, econòmica, si cal buscant finançament a nivell europeu.

Es preveu poder aprovar inicialment el Pla Especial abans de l'estiu i provisionalment abans d'acabar l'any o a inicis del 2017. A meitat de l'any vinent, la Generalitat hauria de donar-hi el vistiplau definitiu. Llavors hi s'hauran de redactar i anar adjudicant els projectes. Els primers podrien veure la llum entre el 2018 i el 2019. Mentrestant, s'aniran implantant mesures del Pla de Xoc.

Zona amb bosc de ribera

Una de les actuacions, es faran per integrar el Parc amb el Ter. Les actuacions inclouran la creació d'una mota vegetal per superar l'actual mur que separa la Devesa del riu Ter. Farà pujada per evitar que el creixement del riu provoqui inundacions. En tota aquesta zona intermitja entre el Parc i el riu Ter s´hi crearà una zona de ribera amb plantacions vegetals a l'estil de les ribes del Ter de Fontajau. El vial perimetral asfaltat, que ja està desapareixent, quedarà convertit en una zona de passeig amb terra compactada. Podria haver-hi taules per fer-hi pic nic i no es descarta algun tipus de bar entre aquest espai i la zona esportiva.

Camp de Mart

Una de les prioritats serà la zona del Camp de Mart. «Cal que la zona estigui preparada el més aviat possible», va indicar l'alcaldessa. Aquí, es on creu que s'hi «han de fer els primers esforços». Serà una gran esplanada on hi haurà gran activitats esporàdiques. «No volem parlar d'usos concrets», han assenyalat Madrenas i el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre. No obstant, els dos han parlat de la possibilitat de fer-hi concerts i l'alcaldessa, ha parlat també de les parades del Mercat, un plantejament que ja va avançar aquest diari fa unes setmanes. Madrenas tampoc ha descartat que hi vagin les atraccions de les Fires de Sant Narcís. «Ja en parlarem però podria ser. El que està clar és que als jardins històrics no aniran», ha dit. De moment, es començarà a treballar perquè les caravanes dels firaires no es quedin al parc durant les Fires.

Zona esportiva

La zona esportiva es mantindrà però es preveuen alguns canvis d'ubicació. Per exemple, l'estadi Fèlix Farró desapareixerà. A l'entorn de les piscines s'hi podria construir algun altre camp de futbol o alguna pista.

Circulació a l'entorn

A més el Passeig de la Devesa s´allargarà fins a la rotonda de la Devesa (tot el tram situat davant de la sala de Ball). Això vol dir que la carretera passarà de quatre a dos carrils (un en cada de sentit). D´aquesta manera, es vol convertir l´aparcament interior en la porta al Parc. Es pretén ­reurbanitzar i reorganitzar els espais del perímetre del parc per establir uns recorreguts amables entre el parc i la ciutat. A la Rambla Ramon Folch, s'hi eliminarà l'illa interior perquè es per on es faran passar els vehicles i s'eixamplaran les voreres, per convertir el carrer en una entrada al Parc. La rotonda ovalada de sota les vies, davant del rellotge de la Devesa, es reduirà de mida. Tot plegat, segons el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, té un estudi de mobilitat que avala les modificacions. També es milloraran els accessos al Parc des de la Copa, que ara són molt confusos. A l'interior del Parc estarà prohibit que hi entrin vehicles. Només ho farien per casos d´emergència, càrrega i descàrrega i persones amb mobilitat reduïda.

Els plàtans

Es garantirà la protecció de l´arbrat ja que no s'hi podrà fer res a l'entorn del tronc ja que serà obligatori deixa un espai d'entre tres i quatre metres. Actualment el Parc té més de 2.500 plàtans. La immensa majoria es respectaran sobretot els de les sis illes històriques. No obstant, les actuacions a la zona de la riba del Ter i al Camp de Mart, suposaran l'eliminació d'almenys 235 exemplars. Alguns estan malalts i poden suposar un perill si acaben caient. Per contra, està previst plantar arbres d'altres espècies. Més de 200, a la zona del Ter. Tant per a les sis illes com el Camp de Mart i els passeigs que envolten aquestes zones, es proposa fer una gestió forestal de l´arbrat, (més prevenció que reacció) i potenciar els valors socials, patrimonials i històrics del parc amb la creació d'algun passeig a l'interior de les illes.

Nova passera

L'esboç del Pla Especial també dibuixa una nova passera que connectaria el vial del mig del Parc, el Passeig de la Sardana, amb la zona de les ribes del Ter de Fontajau. Seria molt més recte que la passera actual, que està en diagonal. No s'eliminarà aquesta passera.

Treballs previs

Abans d'encarar la redacció del Pla Especial, es va fer l´estudi previ del Pla especial de la Devesa, durant mesos ja es va fer un anàlisi exhaustiu de la història; el territori; l'arbrat; la inundabilitat; el patrimoni arquitectònic; el sistema viari, els accessos i els aparcaments; el planejament vigent, i els usos. Es va fer en una taula mixta (arquitectes, enginyers, naturalistes...).