El Departament d'Ensenyament i l'Ajuntament estan buscant solucions per ampliar l'institut Ermessenda de Girona, situat des del curs 2014-2015 al Casal Bisbe Cartañà, propietat del Bisbat. De cares al curs 2017-2018 preveuen que s'haurà de passar de dues a quatre línies per poder absorbir tota la demanda que hi haurà, i l'espai els haurà quedat petit.

Com que l'institut no es pot ampliar dins del mateix edifici perquè les entitats del Bisbat ocupen la resta de l'espai, les administracions estan treballant en dues alternatives. Per una banda, seguiran insistint al Ministeri de Defensa perquè els cedeixi l'edifici que té al carrer Emili Grahit. Aquesta seria la solució prioritària, i de fet l'Ajuntament ja va intentar que l'institut s'ubiqués allà en lloc del Cartanyà en primera instància. Però com que no hi ha cap garantia que això s'aconsegueixi, el consistori i Ensenyament estudien la possibilitat d'instal·lar barracons per encabir els nous alumnes, que s'ubicarien en un terreny que hi ha molt a prop de l'escola Pericot. Segons les previsions d'escolarització, es calcula que seria necessari mantenir-los durant quatre o cinc anys.

L'institut Ermessenda de Girona va néixer per donar resposta a una demanda històrica del Consell Municipal d'Educació (CEM), que feia anys que reclamava un nou centre de secundària, perquè la majoria dels públics ja superaven el 100% d'ocupació i es preveia un nou «boom» d'alumnes. Com que la Generalitat ja havia advertit que no disposava de recursos per construir un edifici d'obra nova, i a més l'Ajuntament no tenia uns terrenys per oferir-li, el consistori va buscar possibles ubicacions fins que va arribar a un acord amb el Bisbat per poder ubicar el nou centre al Casal Bisbe Cartañà, situat al costat de la parròquia de Sant Josep. L'acord va ser que l'institut podria estar allà durant un mínim de tres cursos i un màxim de deu, i més endavant ja s'estudiarien quines necessitats hi hauria a nivell educatiu.

Però l'edifici del Cartañà aviat quedarà petit per a l'institut. Segons ha explicat la regidora d'Educació, Isabel Muradàs, durant el curs vinent ja es cobriran totes les necessitats de secundària, ja que hi haurà un «bony» a l'institut de Montilivi i una nova línia a la Salle. El problema es planteja de cara al curs 2017-2018, quan hi haurà un augment de la demanda i els centres actuals no seran suficients per absorbir-la. Per això, la solució passa per ampliar l'institut Ermessenda, on s'ofereix ESO, i fer-lo de quatre línies en lloc de les dues actuals. El problema és que el centre no pot créixer en el mateix edifici del Cartanyà, on hi ha diverses entitats relacionades amb el Bisbat que també necessiten l'espai.

Per això, una de les alternatives que s'ha posat sobre la taula és la d'instal·lar barracons a l'institut. Per qüestions d'espai, aquests s'ubicarien en uns terrenys situats a darrera de l'escola Pericot. Segons ha indicat el director territorial d'Ensenyament, Josep Polanco, aquesta és una de les opcions que s'estudia, tot i que no s'ha concretat encara. L'altra possibilitat és continuar negociant amb Defensa per aconseguir la cessió de l'edifici que hi ha a Emili Grahit, on hi hauria espai suficient.

La previsió és que aquesta ampliació sigui necessària a partir del curs 2017-201 i hagi de durar quatre o cinc anys, que és quan hi haurà un creixement més important d'alumnes. Malgrat que la decisió encara no està presa, l'Ajuntament i Ensenyament volen planificar-ho amb temps per tenir la situació el màxim d'estudiada i poder donar la màxima informació a les famílies.