Els patrons del Parc Científic i Tecnològic de la UdG tenen 45 dies per aconseguir renegociar el deute amb l'Estat i evitar que entri en fase de liquidació. El parc va presentar concurs de creditors el gener de 2015 i arrossega un deute de 27,6 MEUR amb l'Estat. Tal i com va avançar Diari de Girona, aquest dijous es va fer una primera reunió a Madrid on el president de la Diputació, Pere Vila, el rector, Sergi Bonet, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i la directora del parc, Anna Albar, van explicar al ministeri la voluntat d'aportar conjuntament fins a 11,3 MEUR. La resta del deute proposen que es condoni ja que s'han fet esforços i el parc té un compte d'explotació positiu i un 100% d'ocupació. El ministeri, lluny d'acceptar la proposta, va demanar a la Generalitat que assumeixi els 16,3 MEUR restants. Una contraproposta que va deixar perplexos els responsables de les tres institucions perquè la Generalitat no és patrona del parc ni ha avalat mai cap crèdit. Tanmateix, insisteixen que entrar en liquidació no suposaria aturar l'activitat al parc.

El rector, Sergi Bonet, ha explicat que el ministeri coneixia aquesta proposta des de feia quatre o cinc mesos i que aquesta era la primera vegada que els citava per parlar-ne. La reunió va durar tres hores i no va satisfer en absolut els representants de les tres institucions. Primer perquè el ministeri "portava el papers molls", segons Bonet. "Encara anaven amb les dades de fa dos anys, quan el pressupost del parc era deficitari i no les actuals, quan ja dóna beneficis", ha lamentat.

Segons detalla Bonet, els responsables van estar escoltant la proposta del territori però es van negar en rotund a acceptar-la i van llençar una contraproposta: que sigui la Generalitat qui assumeixi la part del deute que queda per pagar. "Ens van agrair molt l'esforç però ens van dir que ho volien cobrar tot i que qui havia de pagar era la Generalitat", ha explicat Bonet. Aquesta posició va agafar per sorpresa els representants de les institucions, ja que recorden que la Generalitat ni és patrona del parc ni ha avalat en cap moment cap dels crèdits. Mostra d'això és que a la reunió no hi havia cap representant del Govern.

"En tots els anys que porto en política mai havia vist una reunió tan estranya per no fer servir un altre qualificatiu", ha valorat el president de la Diputació de Girona, Pere Vila, que destaca que tots van anar a Madrid "amb un esperit de col·laboració màxima" i que es van trobar amb una posició del ministri que els va deixar descol·locats. "No entenem que ens diguin que la Generalitat ha de ser un actor que sufragui el deute quan no és ni patrona del parc", remarca. A més, Vila recorda que la Generalitat no té encara el pressupost aprovat i que això podria dificultar encara més la seva implicació. "La situació no és fàcil, jo ara mateix sóc pessimista", ha reconegut el president de la corporació.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reconegut que les negociacions són complicades però ha destacat que hi ha unió des del territori per treballar per solucionar la situació. "El rellotge corre però les negociacions estan obertes, veurem com va tot", ha declarat.

A 45 dies de la liquidació

A partir d'ara, el rellotge comença a córrer i hi ha 45 dies per trobar una solució amb el ministeri per evitar que el parc entri en fase de liquidació. Des de les tres institucions han remarcat que, en cas d'arribar a aquest punt, el parc no aturaria la seva activitat. "En cap cas es procediria a la venta i el tancament del parc, sinó que aquells edificis que són propietat del parc passarien a titularitat del ministeri", ha avançat el rector. En tot cas, també reconeix que hi hauria canvis en la gestió del dia a dia del parc però que les empreses podrien continuar treballant des de les instal·lacions "com ho fan fins ara".

Des de les tres institucions insisteixen que només hi ha hagut una primera trobada i confien que es pugui arribar a un bon acord que satisfaci totes les parts. "A nosaltres no ens interessa anar a la liquidació però al ministeri tampoc", ha afirmat el rector. Aquesta situació, a més, es viu enmig d'unes eleccions generals i amb un govern en funcions.

El parc, en xifres

El parc científic va entrar en concurs de creditors el gener del 2015 per un deute que arribava als 42 MEUR. Inicialment, es van anar satisfent els pagaments als bancs però no hi havia diners per retornar el deute acumulat amb l'Estat, que puja a 27,6 MEUR.

Actualment, el Parc Científic i Tecnològic de la UdG consta de més de 36.000m2 construïts en sis edificis diferents. El complex ha costat més de 60 MEUR d'inversió i hi treballen més de 30 grups, unitats i centres de recerca i tecnologia. En total, hi ha instal·lades més d'un centenar d'empreses de diversos àmbits i, des del parc, es dóna suport a una vintena d'entitats i aportadors de serveis.

En conjunt, acull més de 1.300 treballadors, tres auditoris, nou sales de reunions, sis aularis, laboratoris, tallers, dos restaurants i disposa de mig miler de places d'aparcament.