La CUP-Crida per Girona es va posicionar ahir sobre la possible operació urbanística que ha de permetre unir el Museu d'Història de la Ciutat i la Casa Pastors a partir de l'adquisició de dues finques privades de la pujada de Sant Feliu. Es tracta de dues adquisicions de patrimoni que ja constaven en el pla d'inversions del pressupost municipal del 2016, una de les quals es troba aturada per un «entrebanc sorgit darrerament», segons la formació.

De les dues finques, una s'ha adquirit per la via de l'expropiació, però en l'altra s'ha optat per la compra. L'explicació donada per l'equip de govern és que, en el segon cas, els propietaris estaven disposats a fer una operació de compravenda. Tot i això, mentre l'Ajuntament estava en converses per tancar l'operació, sobtadament va aparèixer un nou comprador i va adquirir la finca.

Davant d'aquesta situació, la CUP ha denunciat la maniobra especulativa del nou comprador, i ha exigit que l'adquisició de la finca per part del consistori no acabi suposant un sobrecost respecte al preu inicial proposat als antics propietaris.

El precedent del Modern

Així, el grup ha alertat del precedent de l'antic cinema Modern, en què va produir-se exactament la mateixa situació i l'Ajuntament va acabar assumint un sobrecost estimat de 300.000 euros per l'adquisició de l'edifici. De fet, sobre aquest tema, en el darrer ple el cupaire Lluc Salellas va precisar més indicant que la compra de l'immoble de la Pujada de Sant Feliu l'havia executat «una família» molt coneguda. Es tracta d'una família amb moltes propietats al Barri Vell. Salellas va apuntar que es tractava de la mateixa família que, en el seu moment, havia comprat el cinema Modern abans que l'Ajuntament. O sigui que s'havia avançat. Segons va relatar Salellas, l'Ajuntament podria haver comprat l'antic cinema per 500.000 euros però després de l'aparició d'aquesta família, l'immoble va acabar essent municipal per 800.000 euros. En aquella època, CiU es va queixar del sobrecost.

El regidor de la CUP va reclamar a l'equip de govern que a la Pujada de Sant Feliu no passés el mateix. L'alcadessa, Marta Madrenas, va ser bastant contundent. Va assegurar que no passaria el mateix i que, si la compra de l'immoble requeria un sobrecost, l'Ajuntament renunciaria a la compra.

Per això, la candidatura ha exigit de nou a l'alcaldessa que aclareixi el més ràpid possible si la inversió s'acabarà fent, i en quins termes té previst l'equip de govern fer-la. La portaveu de la CUP. Laia Pèlach, ha demanat transparència en tot moment i que «es replantegi l'operació perquè la ciutat no s'aboqui a una operació especulativa d'aquest nivell».