El Jutjat Penal número 1 de Girona té previst iniciar aquest matí el judici contra els vuit activistes que s'enfronten a penes de fins a quatre anys i mig de presó pels aldarulls a la Cambra de Comerçdurant la vaga del 14 de novembre de 2012. El passat febrer es va haver de suspendre la vista davant la falta d'un dels principals testimonis.

Els aldarulls es van registrar quan els activistes, enmig d'una manifestació alternativa a la vaga general, van intentar entrar a la Cambra de Comerç. Els Mossos d'Esquadra van intervenir per impedir-los l'accés i, segons la Fiscalia, la Cambra de Comerç i la Generalitat -parts personades en aquest procediment- els manifestants van "entrar en tromba" a l'edifici, "envair el vestíbul i agredir els mossos que degudament uniformats els impedien el pas".

Les acusacions consideren que els joves van donar puntades de peu als agents, empentes i causar desperfectes. La defensa reclama l'absolució.

La vista ha començat amb la declaració dels Mossos d'Esquadra perquè la defensa ha sol·licitat expressament en el tràmit de qüestions prèvies que els acusats declarin els últims, pràctica que la jutgessa els ha permés malgrat l'oposició del lletrat de la Generalitat i el de la Cambra de Comerç. La fiscal no va objectar l'alteració de l'ordre habitual de declaracions que és pràctica comuna.

La primera agent en ser interrogada, una caporal que el dia dles fets seguia la manifestació des de l'inici, ha relatat que estava a l'avinguda Jaume l i que es va aturar per vigilar l'accés a la Cambra de Comerç perqué, segons relata, la policia sabia que podrien passar aldarulls amb els manifestants. L'agent diu que va anar a ajudar un company al que se li estaven apropant excessivament els manifestants, van acabar rodejats i els van empényer dins la Cambra. "Un cop estic dins veig que entren més persones i cau un cinturó de color verd al terra", manifesta abans d'afegir que el seu propietari, un dels acusats, "me'l va reclamar". "Arriba un moment que a ell se li cau la caputxa i li reconec les faccions", remarca. Durant el seu interrogatori, la policia ha seguit explicant que mentre això passava va seguir entrant més gent a la Cambra i va rebre més "cosses i escopinyades" fins que li va caure la màquina de tíquets al damunt. Els Mossos d'Esquadra es van acabar refugiant a l'interior del vestíbul i "vam demanar suport als equips d'intervenció" quan "van començar a tirar petards" perqué no sabien de quina tipologia eren. "Només reclamo una disculpa", ha expressat.

A preguntes de la defensa, l'agent ha precisat que va anar a la Cambra de Comerç perquè el seu company estava arraconat a l'entrada de la institució. Ha reconegut que en el moment dels fets la policia no va fer cap identificació dels presumptes agressors.

Un altre dels policies que seguia la manifestació assegura que a l'alçada de la Cambra de Comerç va veure dues noies davant la porta i ell s'hi va interposar "perqué ningú hi pugui accedir". No obstant, "en el moment que estic sota la porta" és quan van començar a arribar activistes en tromba i "ens envesteixen". També ha reconegut que "una hora abans" de la manifestació havien avisat a la Cambra de Comerç de la possibilitat que hi haguessin aldarulls. El policia assegura que va poder identificar alguns dels agressors perqué "els tenia vistos" d'altres manifestacions anteriors. El mosso ha confirmat l'agressió a la seva companya i ha apuntat que en un segon moment de l'allau, "vam veure un senyor donant una puntada de peu a la porta i desencaixant-la" i "dos petards que es van llançar, un dels quals va impactar al pit d'un company i va acabar entrant dins". L'agent afirma que va identificar alguns dels agressors però a preguntes de la defensa manifesta desconèixer per quina raó en el primer atestat es parla "d'autors desconeguts" i no és fins passats uns dies que se'ls identifica amb noms i cognoms.

El dispositiu de seguretat ciutadana muntat pels Mossos d'Esquadra tenia, entre altres funcions, avisar els comerços i les institucions rellevants de la ciutat que s'apropava la manifestació. Un dels policies que tenia encomanada aquesta missió també va ser testimoni de l'agressió a la Cambra de Comerç. "Dins no vaig veure que peguessin ningú però a la porta sí vaig veure com li pegaven cosses a la caporal", afirma. El policia va anar a socórrer els seus companys i va acabar rebent un petard al pit, encara que va tenir temps a córrer "i em va explotar als peus".

El subinspector dels Mossos d'Esquadra reconeix que van avisar comerciants, subdelegació del Govern i Cambra de Comerç que la manifestació alternativa a l'organitzada oficialment durant la vaga discorreria per l'avinguda Jaume l. "Els anavem seguint perqué no sabiem per on passarien", recorda. "Nosaltres el primer que vam veure és a cinc persones que s'unien i s'apartaven de la manifestació", relata el subinspector. Això el va estranyar i va enviar un agent a la Cambra de Comerç perquè s'interposés entre dues noies que estaven a la porta, encara que això va ser insuficient per evitar l'agressió. El subinspector reconeix que al manifestant que "ja havia agredit una vegada a la caporal amb el cinturó" li va arrabassar de les mans i "el vaig tirar dins" el vestíbul de la Cambra. Afirma que va identificar perfectament l'agressor perqué el coneixia d'altres manifestacions i perqué "tenim la seva fitxa policial". També ha identificat un segon agressor que hauria clavat una cossa a un altre policia. "Si ens haguéssim pogut a detenir gent allà tinc l'absoluta certesa que haurien acabat lesionats tant agents com manifestants", exposa el subinspector per justificar el retard en detencions. "Hauria sigut temerari", remarca. L'agent ha explicat a la defensa que la minuta policial amb els noms dels identificats es va tancar dies després dels fets perqué aquell 14 de novembre "vam treballar 18 hores".

El cinquè testimoni que ha entrat a la sala de vistes és un Mosso d'Esquadra que anava de paisà durant la manifestació i que va veure com un dels acusats va tirar un petard i un altre trencava la porta d'accés a la Cambra de Comerç a cops de cossa.

El sotsinspector i instructor de l'atestat dels aldarulls ha explicat que a banda de les declaracions que es van prendre als agents que van participar en la manifestació també es va rebre el vídeo de la Cambra de Comerç on s'observen les agressions i el tumult que es va organitzar al vestíbul de la institució. La decisió de no fer un reconeixement un fotogràfic a l''ús per identificar els autors dels aldarulls la va prendre el mateix sotsinspector considerant que el vídeo i les imatges "que havien aparegut a la premsa" van resultar suficients per determinar l'autoria dels fets. Respecte la dilació en el redactat de la minuta, "vaig preferir sacrificar temps" a canvi de "tenir la certesa absoluta" dels activistes que es van identificar.

Un treballador de la Cambra de Comerç ha corroborat que els Mossos d'Esquadra havien recomanat tancar l'accés a l'edifici fins que finalitzés la manifestació alternativa. L'home va assabentar-se dels aldarulls en sentir la detonació del petard, motiu pel qual va baixar fins al vestíbul i encara va tenir temps a veure el final dels aldarulls. L'empleat ha reconegut que aquell dia van passar un moments de tensió i ha explicat a la sala que generalment la Cambra de Comerç està oberta i fins i tot quan s'han produït piquets informatius en altres conovcatòries de vagues s'ha atés tothohm que s'ha apropat a la seu institucional.

L'empleada que va atendre dues persones abans que entressin en tromba els manifestants assegura que les va baixar a atendre en creure que "venien a fer un tràmit d'exportacions". No obstant, quan va obrir la porta i va veure que s'apropava l'allau d'activistes es va tancar en un despatx i "no vaig veure cap agressió".

L'altra treballadora de la institució que ha declarat durant el judici explica que després de l'advertència policial, van desconnectar el mecanisme d'apertura automàtica de la porta d'entrada al vestíbul i va veure un parell de noies "que la meva companya es pensava que eren de les visites que teniem programades" però en obrir "va entrar molta gent". "De forma directa no vaig veure res", apunta.

L'advertència dels Mossos d'Esquadra sobre el tanameent de la Cambra ha estat confirmada per un altre membre de la institució.

La parella de l'acusat de llançar un petard ha declarat que aquest no guarda material pirotècnic a casa i que el dia dels fets només va tirar "una bossa de paper" cap a la Cambra de Comerç quan van produïr-se els aldarulls.

Una de les noies que va intentar accedir a la Cambra ha explicat que tenien intenció "de llegir un manifest" per demostrar el seu malestar respecte unes declaracions que el president de la institució, Domènec Espadalé, havia realitzat uns dies abans. La testimoni assegura que va anar a llegir el manifest amb una altra companya, la qual també ha declarat en el judici per confirmar aquest extrem.

El primer dels acusats només ha respost a les preguntes de la defensa per admetre que va participar a la manifestació però que no va entrar dins la Cambra de Comerç. Admet que volia accedir-hi per escoltar la lectura del manifest. El jove, que es defineix com a "militant anarquista", assegura que és un "cap de turc" i que se l'ha acusat "gratuïtament" a causa de la seva ideologia. El segon i el tercer dels acusats han fet una declaració en el mateix sentit, si bé el tercer ha explicat que s'havia decidit, "imagino que en una assemblea", la lectura del manifest al vestíbul. Ell hi va accedir acompanyant les noies que havien de llegir-lo però va abandonar el lloc en veure els Mossos d'Esquadra entrant. El següent acusat en declarar, igual que els processats que l'han precedit, ha negat la seva participació en els aldarulls. Ha vinculat la seva identificació policial per la seva militància anarquista i la seva implicació en col·lectius socials que comparteixen aquesta ideologia.

El cinquè en declarar no ha tingut inconvenient en respondre a les preguntes de totes les parts. A la fiscal li ha reconegut que ell només va llençar papers cap a la Cambra de Comerç, com ja havia manifestat la seva xicota en declarar abans, i encara que va escoltar l'esclat dels petards no sap qui va ser l'autor del llançament pirotècnic. El jove assegura que a la resta de processats "els vaig conèixer als calabossos".

L'acusat de trencar el vidre del vestíbul de la Cambra ha optat per declarar a la defensa per negar els fets. Atribueix la seva detenció a la seva "militància i ser cares visibles dels moviments socials". El següent processat ha seguit amb l'estratègia de respondre a la defensa per negar la seva implicació en els fets, més enllà de participar en una manifestació, i també atribueix la seva identificació a la seva "militància llibertària".

El darrer dels acusats indica que no va entrar a la Cambra de Comerç perquè es trobava a 25 metres de la pancarta de capçalera. Atribueix la sevva detenció a l'haver-se convertit en una cara visible per la seva implicació en la campanya que sol·licitava la llibertat per la militant anarquista Núria Pòrtulas.