Abans que res, he de començar confessant que jo sóc un inútil. En el seu moment -l'any 1978- vaig ser declarat «Inútil Total» per l'exèrcit espanyol. El meu pare va posar cara de pena, però a mi em va semblar tot un mèrit. Ser inútil en aquell context significava pertànyer a la minoria selecta dels que no havien de fer el servei militar. Ara encara ho explico amb orgull. Sóc un inútil, però dels inútils amb certificat d'autenticitat.

Un humorista francès deia que «un polític que reconeix la seva inutilitat és un polític que mereix tot el nostre respecte». Potser en aquesta frase s'hi pot trobar la clau que ens explicaria el perquè i el resultat d'aquestes eleccions de diumenge. Mariano Rajoy és aquest polític inútil que va convocar unes segones eleccions tot esperant que amb un mateix resultat s'obtingués un desenllaç diferent.

Seria lògic pensar que en unes eleccions inútils guanyessin sempre els inútils i això és el que ha acabat passant. De res han servit els casos de corrupció flagrants i escandalosos en els quals ha estat implicat, sobretot, el partit en el poder a Espanya, de res han servit les reiterades demostracions d'incapacitat i d'incompetència dels membres d'aquest govern. Els espanyols han tornat a votar als mateixos. Seria com una manera de demostrar al món que a burros ningú els guanya. Bé, tot això que acabo de dir és una exageració, perquè la majoria sí que saben perfectament a qui i perquè voten. Voten bàsicament en contra de Catalunya i a favor de la unitat d'Espanya, que és el mateix que dir: de la mamella de la qual volen continuar mamant. I, quan s'ha demostrat que per la via democràtica no hi tenen res a fer, els ha quedat molt clar que qui millor ho farà són els que saben utilitzar tots els ressorts de la guerra bruta.

Ara que els britànics han descobert la quadratura de la circumferència, no estaria de més acabar aquest article amb una cita de Tom Stoppard, dramaturg anglès, quan deia allò de: «una circumferència és el camí més llarg d'un punt a un altre punt». Després del 26J ens ha quedat clar als catalans que dins d'aquest cercle no hi tenim res a fer, perquè, a més, els inútils que hi habiten encara pensen que el seu món té la forma d'una pell de toro.