L'Escola d'Adults de Girona, situada a la travessia de la Creu, ha vist com en els últims dos anys ha crescut la demanda dels cursos d'alfabetització que es fan en català. Es tracta sobretot de dones i joves immigrants que han vingut a Catalunya a través del reagrupament familiar però també hi ha treballadors nouvinguts que s'han quedat a l'atur i que ara veuen l'aprenentatge de la llengua com una oportunitat per reincorporar-se al món laboral.

Aquest curs que finalitza han tingut 130 alumnes i el curs vinent calculen arribar com a mínim als 150, tot i que fins al setembre no tindran les xifres finals perquè tot just ara han començat les preinscripcions. Encara estan lluny dels 228 alumnes que van tenir l'any 2008 però el que sí que s'observa és una tendència a l'alça.

La crisi és un dels factors que expliquen aquest augment d'alumnes als cursos d'alfabetització però també els reagrupaments familiars d'immigrants dels últims anys. «Semblava que la demanda anava a la baixa des del 2008 quan es van assolir un dels nivells més alts però ara torna a pujar perquè aflora un sector de gent jove que té unes mancances instrumentals impressionants», segons va explicar ahir el coordinador de l'Escola d'Adults, Miquel Blanch.

L'altre col·lectiu nombrós és el de la dona. Enguany, hi ha un grup de dones procedents de països africans i veïnes del Pont Major que volen aprendre a escriure i llegir en català perquè els seus fills estan escolaritzats i volen integrar-se millor.

Els cursos d'alfabetització són només una part de l'oferta del centre. Actualment té 1.134 places. Els cursos que tenen més demanda són els d'idiomes. Dels 47 grups que hi ha hagut en el curs que ara acaba, 9 eren d'anglès i 2 de francès, mentre que també n'hi havia 9 de català i 4 de castellà. Els cursos d'alfabetització van tenir 6,5 grups i la previsió és que el curs vinent se'n faci un més.

L'oferta formativa es completa amb cursos d'informàtica, el graduat en ESO i les proves d'accés de grau superior i a la universitat. Fa dos anys el centre va iniciar una nova etapa amb l'obertura d'un segon centre al barri de Sant Narcís perquè l'actual havia quedat saturat. Actualment, és una escola complementària que té unes 400 places. En el curs 2014-2015, l'Escola va tenir 1308 estudiants i 43 grups, mentre que en l'actual han estat 1.408 i 47 grups. Tot i que el nombre de places està fixat, les xifres varien perquè les matrícules són «vives» i hi ha baixes i altes durant tot l'any. Actualment la plantilla es de 15 professors.

Nascuda fa 40 anys

L'Escola d'Adults va néixer als barris de les Pedreres i la Font de la Pólvora ara fa quaranta anys davant la demanda que hi havia per alfabetitzar la immigració vinguda d'Andalusia. Aquest curs no s'ha deixat d'oferir mai i de fet és una de les insígnies del centre que volen mantenir. L'evolució de l'escola també ha vingut marcada per la professionalització del món laboral on la crisi actual hi ha tingut molt a veure i també l'impacte de les noves tecnologies que ha comportat la creació d'una altra necessitat d'alfabetització, en aquest cas digital. Coincidint amb l'aniversari, s'ha creat una comissió que s'encarregarà d'organitzar un programa amb 40 actes on es buscarà la participació de personalitats rellevants que han estat vinculades amb el centre. Els actes es faran durant tot el curs 2016-2017 i l'objectiu és que siguin oberts i gratuïts.