L'Hospital Santa Caterina de Salt ha posat en funcionament la Unitat de Preparació abans de la intervenció (UPAI) amb l'objectiu de millorar la qualitat assistencial i atenció al pacient. Es va començar a configurar el setembre de l'any passat i ha anat incorporant les diferents especialitats de forma progressiva.

A més a més, es van haver de fer obres d'habilitació i reforma d'un espai annex a l'hospital de dia, uns treballs que van finalitzar el juny passat. Des de llavors, l'han utilitzat el 66% dels usuaris que tenien una intervenció programada i que s'ajustaven als requisits, uns 580 d'un total de 880. Durant aquest període l'estada mitjana per intervenció quirúrgica ha disminuït un 12,7%, passant de 5,12 dies a 4,47 dies de mitjana, una millora assistencial considerable que, segons el centre, es tradueix principalment en un 'increment del benestar del pacient i la seva família'.

Fins ara, el pacient que s'havia d'operar ingressava el dia anterior o ben d'hora al matí si la intervenció estava programada a la tarda. Ara, el pacient que s'ha d'operar al matí ingressa a l'hospital el mateix dia, de les set a les nou del matí en funció de l'hora prevista d'entrada al quiròfan; i de les dues a les tres de la tarda si l'operació està programada a la tarda.

D'aquesta manera el pacient guanya en comoditat i confort.La posada en marxa de la nova unitat, amb capacitat per a 15 pacients, s'ha pogut realitzar gràcies a l'habilitació i reforma d'un espai annex a l'hospital de dia i al consens dels protocols de preparació del pacient abans de la intervenció per part de totes les especialitzats del centre.

La unitat, que es va començar a configurar el passat mes de setembre, s'ha anat obrint a les diferents especialitats de forma progressiva. Les obres d'adequació van finalitzar el juny passat. El proper 1 de setembre la unitat estarà operativa al 100% amb la incorporació del Servei de Ginecologia. L'única excepció serà la d'aquells pacients que requereixen d'una preparació especial per la complexitat de la intervenció 'i que representen un 5% del total de casos- i que per tant no podran utilitzar aquesta unitat. L'Hospital Santa Caterina duu a terme unes 8.000 intervencions quirúrgiques per any, de les quals unes 2.000 aproximadament són programades.