La societat Aparcaments de Girona 2003, SL, concessionària dels pàrquings soterrats del carrer Emili Grahit i de les places Miquel de Palol i Prudenci Bertrana (a la zona Güell), ha presentat un concurs de creditors. L'empresa va registrar grans pèrdues en l'exercici del 2015 i ara no pot fer front als pagaments corrents i hipotecaris. Fins i tot deu l'IBI a l'Ajuntament.

A efectes immediats, les conseqüències són evidents. Al pàrquing d'Emili Grahit un cartell adverteix que està tancat i només hi poden entrar els abonats. Al Güell, les portes estan tancades.

Oficialment, l'empresa està en concurs de creditors (voluntari ordinari) des del passat 23 de juny i es va nomenar un administrador concursal, segons l'edicte del Jutjat Mercantil 1 de Girona publicat el 8 d'agost al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). L'empresa arriba al concurs perquè no pot fer front als seus deutes, sobretot hipotecaris, ni als pagaments corrents. Segons els resultats de balanç del 2015 que consten al registre mercantil, les pèrdues eren de 636.287 euros.

L'aparcament d'Emili Grahit -al costat de la nova biblioteca Carles Rahola-, té tres plantes subterrànies i es va obrir el 2008,. El del Güell (estrenat el 2004) ocupa el subsol de les places Miquel de?Palol i Prudenci Bertrana. L'empresa va construir els dos pàrquings i tenia una concessió per 50 anys.

Una adjudicació polèmica

Les obres de l'aparcament ja van estar envoltades de polèmica. Era l'abril del 2003 amb Anna Pagans al capdavant del consistori. El 30 d'abril, últim ple abans de les eleccions, es va aprovar l'adjudicació per fer tres aparcaments. L'oposició de llavors va criticar durament les «presses» i l'opacitat en rebre l'expedient i la documentació. Però és que a més, Aparcaments de Girona 2003 es va constituir un 2 d'abril de 2003, un mes abans que s'aprovés l'adjudicació i, de fet, l'anunci de constitució de l'empresa al Butlletí del Registre es va fer dos dies abans de rebre l'adjudicació. La polèmica va seguir després en saber-se que l'empresa havia contractat a l'arquitecte i excalcalde socialista de Santiago de?Compostela, Xerardo Estévez, per dissenyar els nous pàrquings.

L'adjudicació era per fer tres aparcaments. Un al Güell, amb 240 espais, es va estrenar per les Fires del 2004. L'altre al carrer de la Creu, amb previsió de 251 espais, però la pressió veïnal va traslladar l'emplaçament a Emili Grahit (allà els veïns van retardar però no aturar les obres) i es va estrenar l'abril del 2008. A Emili Grahit es va fer un tercer pàrquing, en superfície, que havia de ser gratuït els primers anys però es va fer de pagament per compensar l'adjudicatària pel trasllat (que reclamava 162.000 euros de compensació pel canvi de la Creu a Emili Grahit). El de superfície tenia una concessió curta i es va acabar traient (ara és la zona verda al costat de la biblioteca). Així, han quedat dos pàrquings soterrats amb concessió a Emili Grahit (poc utilitzat) i al Güell (amb zones verdes a la superfície). Caldrà esperar per veure com es resol el concurs i, a mitjà termini, com es dóna sortida als aparcaments.