Sis entitats de Girona han organitzat un seguit d'actes per escalfar motors abans del "batec" que farà Salt la tarda de l'11 de Setembre. Entre aquestes, destaca un pícnic al Parc Central i, seguidament, una marxa a peu per portar tots els participants fins a la població veïna de Salt. Els organitzadors -que compten amb el suport dels grups d'ERC, CUP i CiU de l'Ajuntament de Girona- han fet una crida a la participació i han recordat que cal inscriure's per confirmar la participació en algun dels trams. Salt acollirà del tram 21 al 26 -inclourà també la Catalunya del Nord. De moment, la participació és més baixa que en d'altres diades anteriors però des d'Òmnium Gironès i ANC confien que hi haurà molta gent. "Demanem a la gent que faci el petit esforç d'apuntar-se a la pàgina web per tal d'ajudar-nos a coordinar-ho bé, perquè esperem que vingui molta gent a Salt", ha destacat el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font.

Aquest any, l'acte principal de la Diada a les comarques gironines es centralitza a Salt (Gironès) que ha estat escolla per fer el "batec" juntament amb Barcelona, Tarragona, Lleida i Berga. Tot i així, Girona ha volgut jugar un paper destacat i ha organitzat diverses activitats per escalfar motors les hores prèvies i aconseguir el màxim de participació als actes de Salt.

Òmnium Gironès, ANC, Ateneu 24 de juny, ADAC, El Forn i Les Voltes són les sis entitats que han organitzat els actes previs al "batec" del dia 11 de setembre a Girona. El conjunt d'activitats, que s'han organitzat sota el lema 'A Girona, a punt per a la República Catalana!' començarà a les nou del vespre del 10 de setembre, amb la tradicional marxa de torxes que anirà des de les escales de la Catedral fins a la plaça del Vi.

L'endemà a les dotze del migdia hi haurà una cantada d'Els Segadors i una lectura del manifest de l'11 de setembre, també a la plaça del Vi. Els actes de la Diada continuaran amb un piscolabis a dos quarts d'una al carrer Ferreries Velles a càrrec de l'Ateneu 24 de juny, que celebra els 18 anys. A la una començarà un pícnic al Parc Central (tocant al Passeig d'Olot), on hi haurà tres 'food trucks' per comprar menjar, un d'ells amb menú per a celíacs. Aquesta activitat vol ser el punt de trobada abans d'arrencar cap a Salt.

A partir d'un quart de quatre començarà una marxa popular amb animació musical a càrrec de Bufant Fort Street Band des del passeig d'Olot fins al tram 21, on es concentra la gent procedent de la comarca del Gironès. El president d'Òmnium Gironès, Sergi Font, ha dit que d'aquesta manera s'evita que molta gent que vingui de Girona hagi d'agafar cotxe. A Salt hi haurà del tram 21 al 26. A cadascun d'ells, està previst que hi hagi diferents actes, com ara castells, balls de gegants i corals i també s'estan estudiant fórmules per refrescar els participants mentre s'esperen.

Font ha reconegut que les dades de participació són inferiors a les de l'any passat (de moment hi ha 200.000 persones apuntades a tot Catalunya) però confia que hi haurà molta gent perquè molts hi aniran sense haver-se inscrit prèviament. "Demanem que els ciutadans facin el petit esforç d'apuntar-se a la pàgina web per tal d'ajudar-nos a coordinar-ho bé, perquè esperem que vingui molta gent a Salt", ha afegit. Fonts també ha destacat que Girona és la demarcació on hi ha un percentatge d'inscrits més alt de tot Catalunya.

Aquests actes compten amb el suport de tres grups de l'Ajuntament de Girona: ERC-MES,CUP i CiU. Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, també ha fet una crida a la participació. "Volem que l'11 de setembre torni a ser un èxit de participació", ha remarcat Madrenas, que afegeix que cal fer un "esforç final" i mostrat que "tot el país està unit". "Sé que hi ha un cert cansament perquè s'han fet altres diades, però cal un sprint final perquè ja veiem la llum al final del túnel", ha sentenciat.