El grup municipal d´ERC-MES a l´Ajuntament de Girona ha proposat avui que Girona fixi un Salari Mínim de Ciutat de 947´14 euros mensuals. Actualment, el SMI oficial que marca el govern de l´Estat és de 655´20 euros al mes, uns diners «que no permeten viure dignament», ha expressat Maria Mercè Roca. Per aquesta raó, la coalició proposa que Girona treballi en un Salari Mínim de Ciutat «que combati la precarietat i fomenti bones pràctiques» en aquest sentit.

Maria Mercè Roca ha mostrat la seva preocupació en relació a l´augment de les desigualtats i de la precarietat a resultes de la crisi econòmica. «L´any 2015, el patrimoni de les 20 fortunes més grans de Catalunya va créixer un 35%», ha explicat, «mentre que els salaris s´han reduït en un 22´2% entre 2007 i 2014». A causa de les reformes laborals i d´una política econòmica que ha pressionat els salaris a la baixa, segons Roca, «moltes persones, malgrat tenir una feina, són pobres». Concretament, la portaveu d´ERC-MES s´ha referit a la qüestió del salari mínim, que a Espanya és de 655´20 euros mensuals, uns ingressos «que no permeten viure dignament».

Roca ha comparat el SMI espanyol amb el francès (1.467 euros) o amb l´Alemany (1.440 euros), i s´ha referit especialment a que el cost de la vida a Catalunya és un 8´5% més elevat que la mitjana espanyola. «Concretament, Girona és la tercera ciutat de l´Estat on més car és el cistell de la compra», segons l´OCU. Per tot plegat, Roca ha argumentat que "sembla raonable que es pugui fixar un salari mínim a nivell local", que tingui en compte les especificitats del territori. Aquesta és una mesura que funciona, per exemple, als Estats Units, on el salari mínim és de 7´2 dòlars l´hora però a Nova York és d´11 dòlars. Algunes ciutats catalanes com Manresa, Cornellà de Llobregat o la pròpia Barcelona també estan treballant en aquest sentit.

El Consell d´Europa ha fixat un estàndard pel qual es garanteix una vida digna si el salari mínim d´un Estat és, almenys, el 60% del seu salari mitjà. A Catalunya, això són 13.260 euros bruts a l´any a temps complet, és a dir, 947´14 euros mensuals. La coalició proposa aquests diners com a Salari Mínim de Ciutat, que significaria, entre d´altres, que cap treballador públic cobraria per sota d´aquesta xifra. També s´introduiria aquest estàndard per a les empreses que optessin a concursos públics a Girona.

Per últim, Roca ha apuntat que «aquesta mesura és dispositiva per a les empreses de la ciutat», doncs el municipi no té potestat normativa en aquest assumpte. Per això proposen que l´Agència de Promoció Econòmica debati amb els agents econòmics, socials, patronals i sindicals de la ciutat «les mesures necessàries per tal que les empreses de Girona apliquin voluntàriament el SMC».

També demanen que Girona «lideri un pla de treball amb els municipis de l´entorn per tal de permetre establir un salari mínim local a nivell d´àrea urbana», a mig termini i amb el màxim consens possible. Per tal de traslladar aquesta iniciativa en un marc d´obligat compliment, la moció que presentarà la coalició al Ple de dilluns instarà a l´Estat a augmentar el SMI de forma progressiva fins als 1.000 euros mensuals per a l´any 2020.