El repic de les campanes de la Seu Vella de Lleida va donar a les 17.14 hores el tret de sortida a la mobilització descentralitzada convocada enguany per Òmnium Cultural i l'ANC per commemorar la Diada. A continuació es va llegir una part del manifest comú i una cançó instrumental va indicar el moment en què tots els assistents, distribuïts en deu trams al llarg de la canalització del riu Segre, entre el pont Vell i el pont de la Universitat, van aixecar al ritme de la música els punts grocs i blancs.

Un total de 30.000 persones, segons la policia local, en el que ha estat, sens dubte la mobilització més massiva de la història de les terres de Ponent. A Lleida hi estaven convocades les comarques de l'Alta Ribagorça, la Val d'Aran, els Pallars Sobirà i Jussà, la Noguera, l'Urgell, la Segarra, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià. Els 10 trams previstos van quedar totalment desbordats des de molt abans de les 17.14h i l'organització en va establir 4 més de manera que la gent que no podia accedir al seu pel col·lapse que es va viure en alguns moments.

A la denominada "fila 0" de la convocatòria de Lleida hi havia diverses autoritats com la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, el conseller d'Empresa i Ocupació, Jordi Baiget, o el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. També hi va haver una destacada presència de polítics de diferents partits com Joan Tardà, d'ERC, David Fernández, de la CUP, el diputat de Junts pel Sí, Lluís Llach, o el diputat Jaume Moya de En Comú Podem, entre d'altres.