L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va seguir des de la zona de personalitats la manifestació independentista de la Diada a Barcelona però va evitar aparèixer al costat dels líders independentistes en primera fila. Hi va assistir, segons va dir, per reclamar que "es desbloquegi" l'actual situació de Catalunya perquè "no es pot continuar així". A més, va dir que s'ha de fer a través de la celebració d'un referèndum sobiranista que interpel·li a "tots".

Colau, un dels referents de les confluències de l'esquerra alternativa i favorable al dret a decidir, va voler assitir a la mobilització convocada per l'ANC i Òmnium però es va situar a la zona reservada per a les autoritats institucionals, al costat de l'escenari entre Arc de Triomf i el Parc de la Ciutadella. Allà, hi havia Mas el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras. També el conseller d'Afers Estrangers, Raül Romera, el conseller de Salut, Antoni Comín, la coordinadora general del Partit Demòcrata Català, Marta Pascal, la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, o el jutge i senador d'ERC Santiago Vidal, entre d'altres. Malgrat això, l'alcaldessa va evitar de totes totes posar-se al mateix lloc que els líders independentistes tampoc portava la samarreta oficial de la cita. Amb tot, Colau va demanar "donar passos endavant" per al "desbloqueig" de l'actual situació catalana que, segons el seu parer, passa per un referèndum en el qual "tots" els catalans "se sentin cridats". "Per això hi ha molta gent diversa que estem avui aquí, per això hi ha milers de ciutadans que sortim al carrer, per a desbloquejar la situació", va afirmar.

Colau, que va arribar a la capçalera de la manifestació acompanyada del primer tinent d'alcalde, Gerard Pisarello, el portaveu d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, i l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, també va arribar al poder amb una candidatura d'esquerres amb suport dels independentistes.