La Diada a les comarques gironines va començar com cada any amb la tradicional ofrena floral a la tomba de l'expresident de la Generalitat a l'exili Josep Irla al cementiri de Sant Feliu de Guíxols. Les institucions representades en l'acte, Generalitat, Diputació, Ajuntament i Consell Comarcal, van ?reivindicar l'"esperit democràtic del poble català" i van recordar la figura d'Irla com a referent en la lluita "serena i pacífica" per la llibertat del país. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, va lamentar que l'Estat espanyol hagi optat per la "via judicialitzadora" tot "abandonant el diàleg" i va destacar que la manera de fer del poble català és "democràcia, civisme i esperit pacífic". Aquest 2016 fa 35 anys que Sant Feliu de Guíxols va rebre les despulles de Josep Irla.

El primer a prendre la paraula va ser Casadesús, que va dir que "el Parlament té l'encàrrec democràtic de treballar per aconseguir un país nou i millor". A més, va afirmar que cal "sumar voluntats" i aconseguir una "àmplia majoria cap a la independència". Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Català, va recordar que fa 150 anys que va néixer Irla, de qui va destacar la seva "perseverança en la lluita per la defensa de la llibertat, democràcia, la justícia social i la sobirania nacional" en una tasca "gens fàcil". Per això, va dir, cal recordar-lo cada any "amb devoció" per tots els sacrificis fets. Qui també va recordar la seva figura va ser l'alcalde del seu municipi natal, Carles Motas, destacant la seva contribució en el manteniment de les institucions democràtiques "vives". Finalment, el vicepresident de la Diputació, Miquel Noguer, va referir-se a la "manca de diàleg" i la "pressió" que l'Estat fa contra Catalunya.

A la cerimònia també hi va participar l'Orquestra de Cambra de l'Escola de Música de Sant Feliu, que, entre altres temes, va interpretar Els Segadors.