La colla castellera dels Marrecs de Salt farà el pregó de les Fires de Sant Narcís de Girona. L´anunci ha agafat per sorpresa fins i tot als integrants de l´entitat ja que els hi ha comunicat l'alcaldessa, Marta Madrenas, aquesta nit quan estaven fent un dels seus assajos habituals a la Coma Cros.

Madrenas s'ha plantat a la sala d'assaig i els hi ha explicat la seva decisió personal. Els Marrecs estan molt lligats a la seva vila natal, però també a Girona, sobretot per la seva presència activa al programa de les Fires. De fet, tot i ser saltencs, també són considerats com a «colla local» a Girona, juntament amb la colla universitària Xoriguers de la UdG.

En aquest vídeo, compartit en el perfil de Facebook de l'ajuntament es pot veure com Madrenas comunica als Marrecs que seran els pregoners de Fires.

Els Marrecs de Salt són molt coneguts pels seus ascensos d´un pilar de quatre pels noranta esglaons de la Catedral, una gesta anual que ha creuat fronteres gràcies a un vídeo viral; les exhibicions a la plaça del Vi juntament amb Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró amb jornades històriques; i els castells a la plaça del Raïm, coneguda popularment com les més petita d´Europa.

La colla es va fundar el 8 de novembre de 1995 a Salt i està inscrita al Registre d'Associacions de la Generalitat des de l´1 d´abril de 1996. El seu bateig va ser a Salt el 14 d'abril,amb els Castellers de Terrassa com a padrins i els desapareguts Ganxets de Reus. Després de la dissolució dels Castellers de l'Albera, són la colla més antiga de les nou que hi ha a les comarques gironines.

La millor actuació dels Marrecs es vaproduir durant la de la diada de Sant Jaume del 26 de juliol de 2015. L´actuació va incloure un pilar de 4 caminat, un 3 de 8, un 2 de 8 amb folre, un 5 de 8, i dos pilars de 5 simultanis. Posteriorment,a la diada de Sant Narcís d´aquell mateix any, es va igualar. De fet, el seu millor castell és el 5 de 8.

La colla ha rebut multitud de reconeixements. L´any 1998, l´ajuntament de Salt els va concedir el Premi 3 de març com a entitat destacada en el seu treball per al poble de Salt. El 2003 l'Ateneu d'Acció Cultural els va concedir el premi per a la normalització lingüística. L'any 2009 van rebre el guardó de Gironí de l'any. El 2010 la Federació d'Ateneus de Catalunya els va concedir el premi Ateneus a l'activitat sociocultural, pel projecte d'integració de la immigració senegalesa.

Actuació dels Marrecs de Salt a la Plaça del Vi de Girona per Fires. Foto: Marc Martí