L'hospital Josep Trueta de Girona atén cada any uns 350 casos de sèpsies greus a través d'un protocol específic per evitar l'empitjorament d'aquests processos infecciosos generalitzats i que representen un risc vital. Aquesta afectació va en augment i presenta unes taxes d'hospitalització que sobrepassen les d'altres patologies com l'infart agut de miocardi, però el seu pronòstic millora considerablement amb una detecció precoç i un inici de tractament immediat. Per això, fa cinc anys, el servei d´Urgències del Trueta va implantar un protocol propi amb recomanacions assistencials i basat en una ràpida detecció i tractament de la sèpsia que en millora el pronòstic. A més, des de finals de l´any passat, també s´ha adaptat al Codi Sèpsia que ha desplegat el Departament de Salut arreu de Catalunya.

El protocol d´actuació consisteix en l´aplicació precoç d´antibiòtic en el marge d´una hora, l´obtenció de cultius per al control del focus d´infecció i la consecució de l´estabilitat hemodinàmica dels pacients en les primeres sis hores de tractament.

Si en el transcurs d´aquest temps els pacients requereixen medicació vasoactiva o tractaments com ara ventilació mecànica o substitució renal han d´ingressar immediatament a l´UCI.

En els darrers cinc anys, l´hospital de referència a les comarques gironines ha atès 1.790 malaltts de sèpsia, un 40% dels quals van requerir ingrès a l´UCI. La resta es van tractar a Urgències i després van ser derivats a la planta d´hospitalització. En aquests cinc anys, la mortalitat dels pacients crítics amb sèpsia que ingressen a l´UCI ha passat del 35 al 28%.

El 60% són homes

Pel que fa al perfil dels pacients, el 80% tenien entre 40 i 85 anys i eren principalment homes (60,2), mentre que només un 3% eren nens. Segons expliquen des del Trueta, la major part dels casos es produeixen entre els mesos de gener i març, coincidint amb l´època de grip.

A més, el protocol d´actuació del Trueta també preveu la formació de tot l´equip assistencial d´Urgències, UCI, Pediatria i de totes les especialitats mèdiques i quirúrgiques implicades, per tal de detectar de manera precoç els pacients amb sèpsia i poder actuar segons marca el protocol.

A banda del mètode de l´hospital, a finals del 2015, el Departament de Salut va iniciar el desplegament del Codi Sèpsia greu, amb l´entrada en vigor de la instrucció que el regulava. Estableix el model d´atenció i la coordinació entre els diferents nivells sanitaris per a atendre pacients adults o pediàtrics amb sèpsia greu fent servir un nou codi d´emergències.

Amb aquest codi, l'ordenació, l'activació i la coordinació de tots els recursos necessaris són sistemàtics i permeten millorar la detecció i l'inici del tractament precoç, a més de revertir la progressió de la disfunció multiorgànica generada per l´evolució de les infeccions que es presenten com a sèpsia greu.

El Codi Sèpsia també es pot activar des dels hospitals comarcals, que amb la instauració ràpida del tractament antibiòtic i del control hemodinàmic fa que molts casos es puguin resoldre en el mateix centre sense haver de derivar-los a un hospital amb unitat de crítics.

En el cas del Trueta, el Codi Sèpsia és el quart codi en volum d´ingressos, per darrere del Codi Politraumatisme, el Codi Ictus i el Codi Infart.

L´hospital Trueta va fer públiques aquestes dades ahir, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de la Sèpsia, una jornada per a conscienciar els pacients de la importància de conèixer la malaltia i els seus símptomes i, alhora, ampliar entre el col·lectiu sanitari la formació específica en aquesta patologia que, en l´última dècada, ha augmentat notablement.

Sovint la sèpsia es detecta massa tard, ja que els símptomes com ara la febre, l´augment del ritme cardíac o la freqüència respiratòria augmentada són poc específics.