L'Ajuntament de Girona instal·larà caixes-niu per a ratpenats i mallerengues a diversos parcs de la ciutat per ampliar la lluita biològica contra les plagues de la ciutat, com ara la processionària del pi o la proliferació de mosquits. Ahir al matí es va instal·lar la primera caixa per a ratpenats al parc del Migdia, on més endavant se'n col·locaran fins a vint: deu per a ratpenats i deu per a mallerengues. També està previst repartir-ne per altres parcs urbans de la ciutat, com el Jardí de la Infància.

L'associació Galanthus ha fet un estudi, encarregat pel consistori, on proposa diverses mesures per fomentar la diversitat urbana. Segons explica el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre (CiU), es tracta de mètodes basats en la natura per a fer front a les plagues, ja que «el millor insecticida és el que la pròpia naturalesa proveeix».

En aquest estudi, l'associació ha fet una diagnosi de quins són els parcs on cal dur a terme aquest tipus de mesures, i ha arribat a la conclusió que mentre a la Devesa i a la riba nord del Ter cal fer-hi poques actuacions, a espais com el parc del Migdia la instal·lació de caixes-niu per a ratpenats i mallerengues pot ser una bona solució per fer front a l'excés de mosquits o la processionària. Les primeres caixes es posaran al parc del Migdia i més endavant s'estudiarà en quins altres parcs de la ciutat es poden ubicar. Un dels més probables són els Jardins de la Infància, on s'han detectat casos de processionària.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, assenyala que l'objectiu és tenir una ciutat cada cop més «verda i sostenible». En aquest sentit, assegura que la lluita biològica s'emmarca dins del concepte de «smart city», ja que es tracta d'un sistema «sostenible, verd i intel·ligent».

El tècnic de Galanthus Xavier Puig, per la seva banda, explica que les caixes que es van començar a instal·lar ahir són concebudes per a ratpenats de ciutat, que són de mida petita i estan molt acostumats a les molèsties derivades de l'activitat humana.