Carles Puigdemont, acompanyat de l´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i del president honorífic de l'Associació i defensor de la Ciutadania, Ramon Llorente, ha elogiat el treball i la perseverança de les milers de famílies arribades d´arreu de l´Estat espanyol que es van assentar a l´interior del castell de Montjuïc entre els anys 1945 i el 1971, i que van convertir les condicions més dures en un «espai de dignitat que van saber estendre per tota la ciutat». Puigdemont ha instat als assistents, gran part d´ells exresidents en l´assentament, a «no oblidar aquells dies perquè són un exemple per a moltíssima gent».

L´acte, que es va celebrar per primera vegada l´any 2005, recorda l'arribada a Girona de milers de famílies des de diferents punts de la geografia espanyola durant els anys cinquanta i seixanta, que residien en barraques a l´interior del Castell de Montjuïc fins que van ésser reallotjats a Salt, Sarrià, Montjuïc, Vila-Roja o Font de la Pòlvora. Malgrat les dificultats que van patir les famílies durant la seva estada a l´assentament i les dures condicions en què vivien, la trobada d´ahir va servir per a retrobar-se i recordar records d´infantesa, i inclús alguns rememoraven els primers amors de joventut.

Ambient festiu

Més de quatre-cents assistents es van aplegar un any més a l´esplanada del castell de Montjuïc, en una trobada que es va celebrar amb un to lúdic i festiu. Enguany, però, amb la presència pel president de la Generalitat. Una visita que el president de l´Associació Amics del Castell de Montjuïc, Ramon Llorente, va assegurar que dignifica l´acte de reconeixement. Al llarg dels anys, la trobada s'ha convertit en una reunió imprescindible entre els qui van viure aquelles visicituds i els seus familiars.