ERC de Salt defensa que el ?desenvolupament del sector sud permetrà reequilibrar el pressupost municipal, que en aquests moments es troba un 30% per sota la mitjana del que tenen altres localitats catalanes amb una població similar. Segons explica el tinent d'alcalde Àlex Barceló, l'establiment de noves superfícies comercials permetria incrementar la recaptació d'impostos com l'IBI o l'IAE, que actualment es troben molt per sota la mitjana.

Esquerra, que té l'alcaldia del poble, ha tirat endavant amb el seu soci de govern (IpS-CUP) la consulta sobre el sector sud que se celebrarà demà. La proposta inclou la possibilitat que s'hi ubiqui un gran centre comercial com Ikea -que ja ha mostrat el seu interès-, però també preveu reserva de sòl per si la Generalitat hi vol construir el nou hospital Trueta, la facultat de Medicina i un parell de centres educatius. Els partidaris del «no», a més, subratllen que s'hi permetrà també la construcció de pisos. Barceló admet que la llei els obliga a fer una reserva per a sòl residencial, però subratlla que això no vol dir ni que s'hagi de fer de forma immediata ni que necessàriament hagin de fer-se només pisos: segons indica, en sòl comercial podria fer-s'hi un hotel o una residència d'estudiants, per exemple. «Des de l'Ajuntament no hi podem obligar, però sí motivar perquè això passi», indica. A més, assenyala que si en els propers anys canvia la llei i poden eliminar la reserva de sòl per a pisos, ho faran, ja que Salt va ser un dels pobles més damnificats per la bombolla immobiliària.

Barceló explica que, si el resultat de la consulta és positiu, el desenvolupament del sector sud es farà per fases. El primer serà el sòl comercial, que és on les empreses privades -especialment Ikea- ja han mostrat el seu interès per ubicar-se. «Hem de pensar en desenvolupar el municipi de manera equilibrada, i en aquests moments tenim demanda de sòl comercial i industrial», assenyala.

El republicà recorda que un terç del terme municipal de Salt està protegit, mentre que bona part del nucli urbà ja està ocupat per habitatges i equipaments. Això fa que hi hagi molt poc sòl industrial i comercial, fet que incideix de forma directa en la recaptació d'impostos:?l'IBI que es recapta a Salt es troba un 41% per sota d'altres poblacions similars i l'IAE arriba a estar un 80% per sota la mitjana. Això fa que el pressupost municipal sigui molt mins, fet que dificulta dur a terme algunes polítiques socials molt necessàries. Per això, Barceló indica que desenvolupar el sector sud permetria «reequilibrar» aquesta situació i aconseguir una nova font d'ingressos per al municipi.

Barceló valora positivament que Ikea hagi reiterat el seu inte?rès en les comarques gironines i que s'hagi mostrat disposada a invertir entre 80 i 100 milions d'euros en una nova botiga. «Això ens dóna la tranquil·litat que estem en una zona que genera interès, i una garantia que anem pel bon camí», assenyala. Segons indica, la instal·lació d'Ikea permetria consolidar Salt com un pol d'atracció comercial -juntament amb l'Espai Gironès-, i alerta que si Ikea marxa a una altra població Salt podria perdre aquesta posició comercial privilegiada. De la mateixa manera, valora positivament els llocs de treball que es podran crear amb la instal·lació d'Ikea, ja que la taxa d'atur al poble és molt alta.