Els Marrecs de Salt van tancar ahir d'una forma brillant la seva participació en unes Fires que sense dubte han estat molt especials per a la colla castellera, que enguany ha celebrat el seu vintè aniversari. Ahir, no només van aconseguir pujar el pilar de 4 per les escales de la Catedral, sinó que també van aconseguir carregar i descarregar un 3d8 dins del temple i carregar també un pilar de sis. L'escalf dels centenars persones que els acompanyaven va ser, sense dubte, un dels ingredients clau per aconseguir-ho.

Després d'haver fet el pregó de Fires i haver participat a la jornada castellera de diumenge passat, els quedava un dels reptes que més gent congrega: pujar el pilar de 4 per les escales de la Catedral. Com ja és habitual, les escales, la plaça de la Catedral i tots els accessos van quedar col·lapsats de persones que, càmera en mà, volien donar ànims als Marrecs però també immortalitzar el moment. Per obrir boca, la colla va aixecar primer -i descarregar- un 5d7 a baix de les escales, al so dels grallers i enmig dels ànims i aplaudiments de tots els assistents.

I just quan les campanes de la Catedral repicaven les nou en punt de la nit, es va fer el silenci i el pilar de 4 va començar a pujar. Els Marrecs no van vacil·lar ni un moment i van arribar sense problemes fins a dalt, enmig de l'eufòria generalitzada. Al capdamunt de les escales els esperaven l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el bisbe, Francesc Pardo, per donar-los la benvinguda. El pilar va arribar fins just davant la porta de la Catedral, on es va girar per saludar el públic.

Els altres anys, la festa hauria acabat aquí, però enguany faltava la traca final. I és que, per commemorar el 600 aniversari de la nau gòtica de la Catedral (la més ampla del món), els Marrecs van aixecar per primera vegada en la seva història dos castells dins del temple.

Suport incondicional

La nau feia goig de veure. Amb els bancs retirats, es va convertir en un excel·lent escenari perquè els Marrecs poguessin demostrar la seva habilitat enmig dels centenars de persones que van poder entrar a dins per acompanyar-los. La gent del públic -molta de la qual lluïa el mocador especial del 20è aniversari dels Marrecs- va animar la colla perquè poguessin complir aquesta fita històrica.

I ho van aconseguir. Primer van carregar i descarregar un 3d8, un dels seus castells més ambiciosos. I en acabar, animats per l'èxit i el públic, els Marrecs van carregar també un pilar de sis. En aquest cas, però, van fer llenya just quan l'anaven a descarregar.

Però això era el de menys. La Catedral es va omplir amb el ressò d'aplaudiments eixordadors per celebrar la bona actuació d'una colla, els Marrecs de Salt, que precisament van néixer per Fires i que s'han convertit ja en una part imprescindible de la seva programació. Sense dubte, una jornada històrica que anima la colla saltenca a seguir superant reptes i, qui sap, carregar ben aviat el 3d9 que encara se'ls resisteix.