La muralla va estar ahir a la nit més il·luminada que mai. L'espectacle Lluminàries era una de les grans novetats de les festes de Girona d'aquest any i va servir per posar llum a les Fires. La proposta, feta pel Taller de Magnèsia i Els Berros de la Cort, va iniciar-se als jardins de la Infància i va fer un breu recorregut musicat fins als jardins de Fora Muralla en el que es podria considerar una ruta de la llum acompanyada amb música d'arrels medievals.

Els espectadors van poder seguir l'itinerari entre els components de l'activitat, que volia emular un espectacle de l'any 1666 fet també a la ciutat amb llum i foc. Es podien veure flames en diferents punts i de diferents formes. N'hi havia a terra, a dins de testos, altres al cim de torxes clavades a terra i altres en rotllos de paper en ferros que tenien forma d'eriçó. També n'hi havia penjant de la muralla. A més a més, alguns components de l'espectacle i algunes de les persones del públic també duien torxes i altres elements incendiaris. Els més petits portaven espelmes. Tot plegat, acompanyat d'una música en directe que permetia integrar-se a dins del que semblava una cerimònia del foc que cridava contra la pluja. Tot el dia hi havia hagut el temor que l'aigua pogués posar en risc l'activitat. No obstant, només van caure quatre gotes durant la ruta.

Un cop arribats als jardins de Fora Muralla, els músics van seguir amb l'actuació una estona més mentre el foc anava donant llum a la zona a mesura que s'anaven encenent tots els punts. Després, a poc a poc, es van anar apagant quan van consumir tot el que tenien per cremar. Mentrestant, els espetadors van tenir temps d'anar fent fotografies per immortalitzar en una sola imatge la combinació del foc entre el verd dels jardins, la pedra de la muralla i els músics.

Tot i que és el primer cop que es feia coincidint amb les Fires, val a dir que ja es va fer un espectacle similar el 16 de maig. Aleshores va servir per commemorar exactament que feia 350 anys que s'havia fet aquesta mateixa cerimònia que va servir per col·locar la primera pedra de l'hospital Santa Caterina, un edifici on actualment hi ha la seu de la Generalitat. Per donar el tret de sortida al festival Temporada Alta també es va fer una acció similar.