L'Associació Europea de Viveristes (ENA) va plantar ahir un plàtan en un espai verd cedit per l'Ajuntament de Girona, davant la Biblioteca Carles Rahola, per commemorar el seu 25è aniversari. L'ENA planta arbres a diferents ciutats d'Europa per simbolitzar els milers de milions de plantes produïdes pels vivers europeus en aquests darrers 25 anys. I Girona ha estat la ciutat escollida per aquesta entitat per plantar-hi l'arbre, d'entre totes les de l'Estat. La demarcació concentra el 56,6% de la superfície total de producció de plantes de viver de tot Catalunya.

L'acte el va conduir el secretari general de l'ENA i director de l'Associació de Viversites de Girona, Josep Maria Pagès, qui va explicar que «des dels anys 2008-2010 ha augmentat de forma molt important l'exportació de la producció de plantes i arbres de viver a tercers països, on actualment se n'exporta més de la meitat» i va afegir que la demarcació de Girona «és la més gran productora d'arbres de viver de tota la península Ibèrica».

Les associacions de l'ENA fan donació d'un arbre a cadascuna de diferents ciutats d'arreu d'Europa per retre homenatge als viveristes de totes les èpoques, des dels d'antigues cultures fins als més avançats tecnològicament i que han situat la professió on es troba actualment, i amb l'objectiu també de fer visible l'ofici a la resta de ciutadans.

A Girona hi ha unes 1.094 hectàrees de superfície total de producció, i el valor total de les vendes d'aquest tipus de plantes va ser de 26.221.333,58 euros aquell any, el darrer del qual es tenen dades recopilades. El 46,8% de les vendes al 2014 van ser destinades a l'Estat espanyol, el 42,8% a la Unió Europea i el 10,4% a la resta del món. A Catalunya la superfície total de producció de plantes de viver és de 1.931,8 hectàrees (segons estadística sectorial de 2014), el 84,9% de les quals són de tipus ornamental, el 14,4% de fruiters i només el 0,7% forestal. El valor total de les vendes de plantes de viver a Catalunya va ser al 2014 de 172.622.039,19 euros. El 75,6% de les vendes al 2014 van ser destinades a l'Estat espanyol, el 20,3% a la Unió Europea, i el 4,1% a la resta del món.