Nova pròrroga per definir el futur del Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG). El Jutjat Mercantil de Girona va donar una nova moratòria -aquesta, la segona- i va ajornar la junta de creditors del Parc fins a finals de gener. La junta s'havia de celebrar avui i, ara, la nova data marcada al calendari és el 26 de gener.

El magistrat Hugo Novales va atendre la petició de la concursada, la universitat, per tenir més temps i poder renegociar el deute que arrossega el complex, que puja a 42 milions d'euros. La part que s'ha de tancar, en concret, és la que correspon a l'Estat. Durant les darreres setmanes hi ha hagut moviments dels patrons (UdG, Ajuntament i Diputació) i també de la Generalitat, que ha aprovat la compra de part de l'edifici que acull l'Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA). Segons la proposta per refinançar el deute, la Universitat hi aportaria 3,4 milions; la Diputació de Girona, 6 milions; l'Ajuntament, dos milions i la Generalitat -que no és patrona- 4,9 milions a través de la compra de l'ICRA. Malgrat aquests avanços, la nova moratòria dóna a entendre que l'Estat no en té prou amb els acords presos per les administracions i que, per tant, cal continuar negociant

Inicialment, la Junta de Creditors s'havia de celebrar el 29 de setembre però llavors, poques hores abans de la data fixada, els responsables del parc també van demanar més temps al jutjat. El magistrat Hugo Novales va atendre la petició després que l'advocada de l'Estat a Girona, Marta Ayllón, tampoc s'hi oposés. Ara bé, el jutge va renyar els responsables del complex per haver anat a «última hora».

L'administrador concursal, en el seu informe, sosté que el futur del parc és inviable sense les aportacions de les administracions públiques per eixugar part del deute. Per això, des de la mateixa Universitat com també des de l'Ajuntament de Girona i des de la Diputació (tots ells patrons) i també des del Govern -malgrat estar fora del patronat- s'han fet passos endavant per demostrar al Ministeri d'Hisenda que hi ha voluntat de pagar un cop se superi el concurs. Aportar diners abans, mentre el concurs està viu, seria «il·legal», segons sostenen des de les diferents administracions.

El deute més gran

Del deute global, la part més important es deu a l'Estat: 27,6 milions. Fins ara, el rector de la UdG i president del patronat del parc, Sergi Bonet, havia sostingut que hi havia entesa amb l'Estat per eixugar-ne la meitat (13,8 milions). És el que s'anomena el deute ordinari i l'acord en aquest cas s'ha de signar a través d'un conveni davant del jutge (que s'havia de fer el dia 10 de novembre). En aquest capítol, el ministeri perdonaria fins al 45% del total, és a dir, 6,4 milions. La resta es pagaria a deu anys a través dels beneficis que generaria el mateix parc.