El tribunal de la secció tercera de l'Audiència Provincial de Girona es troba davant un cas complex a l'hora de pronunciar-se sobre la presumpta violació reiterada i sistemàtica d'un padrastre a la seva fillastra de 12 anys, que va acabar prenyada i va avortar a Girona. Els nou anys transcorreguts entre els fets i la denúncia i l'absència d'una prova directa que no sigui la declaració de la víctima permeten interpretar els fets des de dues perspectives diferents. El principal problema és que no hi ha evidències, només indicis que el tribunal haurà d'interpretar com la fiscalia -demana 14 anys i 10 mesos de presó per un delicte d'agressió sexual amb l'agreujant de parentiu- o com la defensa -que busca la lliure absolució per absència de prova-.

La víctima havia mantingut els fets silenciats durant nou anys i ahir va admetre que probablement mai hauria parlat amb la policia sobre l'assumpte si no haguessin detingut el seu xicot. Perquè el cas el va destapar aquest darrer, quan va ser detingut l'abril de 2015 per un delicte de lesions. El jove havia clavat una pallissa al padrastre de la noia i va explicar a la policia que ho va fer perquè dies abans ella va confessar-li com entre el març de 2007 i el gener de 2008 va ser violada repetidament pel seu padrastre i va haver d'avortar en quedar embarassada. La noia tenia 12 anys en aquella època.

L'acusat només va voler declarar a les preguntes del seu advocat -Samuel García-Quintas- i tan sols per desvincular-se de l'agressió sexual i assegurar que l'han denunciat perquè va ser infidel a la mare de la noia quan encara vivien junts, ara fa 9 anys.

A la fiscal -Ana Salvá- aquesta explicació li resulta poc convincent perquè els fets van sortir a la llum nou anys després que finalitzés la convivència amb la seva exparella i «no té sentit» que la víctima i el seu xicot s'inventin aquests fets «perquè poc avantatge podrien aconseguir» després de tant de temps.

La víctima lamenta no haver interposat la denúncia abans, però es justifica indicant que la seva mare va voler solucionar el cas de forma discreta «i jo sento molt rencor per això» -la mare no va assistir a judici en trobar-se vivint a Hondures-. Ni tan sols quan va avortar li va permetre explicar que el seu padrastre la violava: «Em va manar que digués que havia sigut un noi del col·le», per aquesta raó el certificat de la clínica que confirma l'avortament no es pot vincular a l'acusat.

Les agressions van començar quan ella tenia 12 anys i sempre passaven de la mateixa manera. El padrastre la retenia pels braços, la penetrava sense protecció i amenaçava de matar la seva mare mentre dormia amb ella si se li passava pel cap explicar-li els fets. Les agressions només es van acabar quan la seva germana d'Hondures va venir a viure a Girona, va descobrir-ho tot i ho va explicar a la seva mare, que va fer fora de casa l'agressor, alhora que imposava el silenci per por que la comunitat discriminés la nena si se sabia que havia sigut violada, que havia quedat embarassada i que va haver d'avortar.