L'Ajuntament de Girona obligarà els bars i restaurants que tenen una terrassa al carrer o en una plaça que un dia cada tres mesos ho recullin tot per tal que es pugui netejar la via pública correctament. Diferents informes d'inspectors de l'àrea de Sostenibilitat exposen que pràcticament cap establiment compleix amb la neteja de la seva zona de taules i cadires, malgrat que la concessió administrativa així ho exigeix.

La idea, segons ha explicat el regidor de Sostenibilitat, Eduard Berloso, és crear un calendari que marqui ja exactament quin dia, quines hores i quins mesos, els establiments hauran de resguardar les seves taules i cadires. L'Ajuntament aprofitarà per netejar en profunditat tot el carrer amb aigua a pressió. S'intentarà que l'afectació sigui en horaris sense activitat dels locals.

Ja hi ha queixes

Els responsables dels negocis del Barri Vell i del Mercadal ja han estat avisats d'aquesta actuació en les reunions que l'àrea de Sostenibilitat ha fet recentment per explicar-los noves mesures. Alguns ja s'han mostrat disconfomes perquè consideren que és una nova mesura de pressió cap a la seva activitat. De fet, hi ha qui ja ha explicat que no sap on haurà de guardar les taules i cadires perquè el local és molt petit.

Aquesta mesura es tirarà endavant durant l'any vinent, tot i que no està decidida la data exacta. Serà després que s'instauri la recollida selectiva als bars i restaurants, sobretot la fracció orgànica, que segons els mateixos restauradors suposarà un nou mal de cap, ja que hauran de proveir-se de bosses amb codis de barres identificatius no només per a la fracció orgànica, sinó també per als envasos i per al rebuig i només es podran deixar al carrer en una hora concreta.

També els cotxes

Berloso també ha apuntat que, a la llarga, la mesura que provocarà la retirada de taules i cadires per neteja a fons un cop cada tres mesos acabarà afectant tota la ciutat i, per tant, també els cotxes aparcats. Es tracta d'una iniciativa que ja funciona en molts municipis. A Salt, per exemple, cada carrer té un dia al mes assignat i un senyal de circulació adverteix que aquell dia no s'hi pot aparcar. És durant aquell dia que es fa la neteja amb profunditat sense cotxes ni altres obstacles a la via pública.