Dijous de la setmana passada, el dia 10, vam cloure el seguit d'actes que aquest any s'han organitzat per commemorar els 350 anys de la primera pedra de l'antic hospital Santa Caterina. Un equipament que durant segles va oferir el principal servei sanitari de la ciutat, i que el 2004 es va traslladar a Salt. Aquest va ser un bon exemple del que entenem per àrea urbana: un nou hospital que cobria un servei de proximitat al sud i l'oest del Gironès i a la Selva interior, mentre que el Trueta garantia l'atenció a Girona ciutat i la zona nord de la comarca, incloent-hi els serveis de referència.

Fa anys que parlem del futur hospital Trueta. El ple de Girona ha defensat en diverses ocasions la ubicació a la zona nord de la ciutat, amb un ampli consens polític i social, i el Parlament va aprovar el 2014 una moció a favor en aquest mateix sentit. Els terrenys que s'havien proposat inicialment no complien ara els requisits necessaris, i el govern hem treballat per trobar un espai adequat tant per al futur hospital com per a la població a la qual ha de donar servei. Els terrenys de Domeny, al nord-oest de Girona, creiem que són perfectes: garanteixen que la zona nord de la ciutat i de la comarca quedin perfectament cobertes en serveis assistencials. A més, en ser al costat de la sortida de l'AP-7 i a prop d'altres vies importants en facilita l'accés als serveis d'emergència i a pacients i familiars de tota la demarcació, sobretot del Pla de l'Estany, la Garrotxa i l'Alt i el Baix Empordà.

No oblidem que el nou Trueta no ha de ser un hospital comarcal, sinó que ha de ser l'hospital de referència de les comarques gironines. Aquesta és la nostra aposta: un Trueta d'alt nivell, de referència, amb alta tecnologia, que atengui aquells pacients que necessiten allò que no els poden donar els hospitals comarcals. I un Parc Hospitalari Martí i Julià a Salt que sigui l'autèntic hospital comarcal del Gironès i la Selva interior, i s'hi potenciïn els serveis de proximitat. Parlem, doncs, de dos conceptes d'hospital diferents, amb pacients i necessitats diferents, i que, per tant, necessiten cadascun el seu espai propi.

Els 100.000 metres quadrats que hem ofert al Departament de Salut per a aquest futur complex sanitari tenen diverses virtuts: planers; amb una mobilitat i uns accessos immillorables i ja pensats en clau de creixement; terrenys en bona part de propietat pública i que, sobretot, ja estan urbanitzats i tenen els serveis a punt. Per tant, podem accelerar-ne tota la tramitació administrativa, i evitarem demores innecessàries tan bon punt la Generalitat consideri que pot començar a enfilar el projecte. Estem parlant d'un nou hospital a deu anys vista, però per complir aquest calendari, no podem allargar en excés l'inici de la tramitació.

A Girona volem liderar el repte sanitari que suposa per a la demarcació el nou Hospital Universitari Doctor Josep Trueta. Però també volem liderar una visió global de l'àrea urbana: amb aquest equipament al nord, equilibrem els creixements urbans i de serveis que s'estan produint els darrers anys al sud. L'actual Santa Caterina, la futura Clínica Girona o nous centres comercials previstos són en aquest àmbit, i ni la ciutat ni l'àrea urbana es poden permetre desertitzar el nord d'equipaments moderns i de referència.

Vull destacar la bona sintonia amb el conseller de Salut, Toni Comín, durant la reunió en què li vaig presentar els terrenys. Vull destacar també que tant el conseller com jo mateixa vam advertir que, mentre no arriba el nou Trueta, cal mantenir les inversions en l'equipament actual amb l'objectiu de millorar-ne els serveis, tal com ja s'està fent. Els pacients, els familiars i els treballadors són la nostra prioritat. Ens reclamen que parlem de futur, però volen que ens cuidem del present.

Estem segurs que Domeny és el lloc adequat on construir el nou hospital Trueta: per l'assistència sanitària, per la mobilitat, per l'increment de facilitats per a treballadors i usuaris, per terminis, per la projecció de la ciutat i per garantir l'equilibri de l'àrea urbana. Buscaré el màxim consens per desencallar el projecte, i perquè sigui una realitat tan aviat com sigui possible.