La Diputació de Girona tindrà un pressupost de 115,9 milions d´euros l´any 2017, el més alt de la corporació des del 2009. Els comptes, aprovats ahir en ple per tots els grups excepte la CUP, són un 1,8% més elevats que els del present exercici. Això es traduirà en gairebé 2 milions d´euros de més respecte als 113,9 del present any.

Els responsables de la corporació van atribuir aquest creixement a la «bona salut econòmica» de la institució. El vicepresident de l´àrea econòmica, Miquel Noguer, va detallar que l´increment monetari prové principalment de diferents romanents de la pròpia Diputació. Els responsables de l´ens consideren que això ha permès dissenyar uns comptes molt més enfocats a les subvencions i ajudes al món local que no pas l´any passat.

Prova d´això és que l´any que ve la Diputació destinarà 72 milions d´euros a transferències i subvencions, dels quals 37 milions aniran per a entitats locals. Enguany l´aportació de la corporació en aquest apartat ha estat 5 milions inferior. Noguer va explicar que aquest augment serà possible gràcies a la reducció dràstica de les despeses financeres de l´entitat (és a dir, els diners destinats a pagar deutes). «L´any 2012 la ràtio d'endeutament de la Diputació era del 83%, mentre que el 2017 serà del 13%».

Create your own infographics

Amb una economia més o menys sanejada i més diners al calaix d´ingressos la Diputació podrà injectar més recursos econòmics en algunes de les seves àrees. A banda dels 37 milions d´euros a les associacions locals, l´ens destaca el milió d´euros que s´afegirà als 13 destinats al fons de subvencions als ajuntaments. També els consells comarcals rebran 600.000 euros extra; el pla de monuments tindrà 200.000 euros més; els plans d´acció al medi ambient comptaran amb un augment de 350.000 euros i el Patronat de Turisme veurà el seu pressupost augmentat en 630.000 euros. El president de la Diputació, Pere Vila, va justificar aquesta última partida (criticada per la CUP, que considera que aquests diners es podrien destinar a despesa social), afirmant que és necessària per encarar el futur creixement de vols a l´Aeroport de Girona previst per al 2017. «Més vols a l´aeroport també vol dir més promoció», va argumentar.

Els comptes també preveuen un augment de pressupost per al Dipsalut, Xaloc i el Conservatori de Música Isaac Albeniz. En el cas de Dipsalut, l´organisme autònom encarregat de la salut pública a la demarcació, comptarà amb 12,2 milions d´euros, un 2% més que l´any passat.

Xaloc encara ho tindrà millor. Aquest organisme de suport per a gestions tributàries per als municipis rebrà 730.000 euros de més. En total, 9,2 milions d´euros que s´invertiran en més personal per dotar de més múscul els serveis recaptatoris dels pobles i ciutats gironins.

La Diputació destinarà 32.000 euros extra al Conservatori de Música Isaac Albéniz però retallarà la partida destinada al Semega (Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada) «per la integració de les instal·lacions a l´Institut de Recerca i Tecnologia dels Aliments, IRTA», va afegir Noguer.

Col·laboració amb el Govern

Segons la corporació, «el pressupost del 2017 manté el compromís d´una estreta col·laboració amb municipis i comarques amb prestació directe d´ajuts i serveis, però també es col·laborarà amb organismes supramunicipals, com la Generalitat de Catalunya».

En aquest sentit, seguint la línia dels darrers pressupostos, es mantenen les aportacions econòmiques per garantir polítiques socials com l´atorgació prevista per a les llars d´infants, una matèria per a la qual s´aporten 4 milions d´euros. Així mateix, es manté l´aportació al Pla Únic d´Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per a despeses de manteniment (xifrat en 2 milions d´euros).

A més, Vila va explicar que la corporació ha fet un avançament de 15 milions d´euros a la Generalitat pels deutes amb els ajuntaments, uns diners que la Diputació espera que es retornin aquest mateix desembre i que es puguin tornar a utilitzar per assistir els municipis.

Els responsables dels comptes van lloar l´increment del 2017. «L´augment -va ressaltar Vila- es destinarà majorment als ens locals gironins». En aquest sentit, el president de la Diputació va destacar que la institució és una de les que menys diners destina a despeses de personal (un 13,3%) de tot l´Estat. El pressupost va ser aprovat ahir en ple extraordinari amb el vot favorable de CiU, ERC, PSC i IdS. La CUP hi va votar en contra.

Create your own infographics