L'Ajuntament de Girona haurà destinat aquest any 430.000 euros al parc de la Devesa, més de la meitat dels quals corresponen a inversions. I dins aquest capítol, el gran gruix se l'endú la reconversió de part del vial perimetral que dóna al Ter en un passeig (més de 164.000 euros). El regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, subratlla que totes les actuacions "tenen un retorn". Fins i tot aquelles que a priori poden semblar més petites, com instal·lar bancs, posar papereres o canviar candaus per evitar l'entrada de cotxes. En referència al pas de vehicles, Sastre ja ha avançat que el proper que es farà serà prohibir l'estacionament a la zona del Camp de Mart. Eliminar els aparcaments que encara queden a la frontissa del Ter serà, però, molt més a llarg termini. I no es farà abans que s'aprovi el pla especial.

L'equip de govern de Girona prepara el terreny per a la reunió de dilluns vinent, on debatrà el futur pla especial del parc amb l'associació Salvem la Devesa. Aquest divendres, el consistori ha fet públic tot el llistat d'actuacions que s'han portat a terme al parc urbà al llarg d'aquest 2016. Sumen en total 430.922,36 euros. I d'aquests, com ha precisat el regidor, "per primer cop en molt de temps" més de la meitat (el 56,4%) corresponen a inversions.

Més enllà dels números, però, Sastre ha volgut posar l'accent en les actuacions que hi ha al darrere. "Algunes poden semblar petites, però tot són accions que tenen un retorn; bé siguin de millora paisatgística, bé siguin amb la voluntat d'anar limitant l'accés d'aquells vehicles no permesos", ha concretat el regidor de Paisatge.

El llistat comprèn més d'una vintena d'actuacions. Entre aquestes, posar papereres i instal·lar bancs o, com ha precisat Sastre, "retirar construccions que durant anys s'havien fet sense ordre ni concert" (com ara una tanca perimetral del camp de futbol, un WC prefabricat o un mòdul adjacent a les oficines del mercat). I apart d'aquelles que tenen inversions al darrere, també n'hi ha de caràcter polític, com ara tirar endavant la nova taxa que gravarà les activitats que es facin a la Devesa.

Limitar l'accés de vehicles

Narcís Sastre ha volgut destacar, però, aquelles que tenen a veure amb l'accés de vehicles. I aquí és, precisament, on es troba part del gruix de la inversió que s'ha fet aquest 2016 al parc. En concret, 164.299,88 euros, que s'han destinat a convertir en passeig part del vial perimetral.

Això ha permès, per exemple, que els autobusos que van a l'Auditori no entrin a la zona de terra del parc, sinó que després de desencotxar, segueixin recte per la zona asfaltada i surtin pel costat del pont del Bingo. El regidor també ha recordat que al costat del Palau de Congressos s'ha instal·lat una barrera automàtica que evita que els cotxes aparquin entre els plàtans (sobretot a l'estiu, quan la piscina és oberta).

Ara, Narcís Sastre ja ha avançat que el proper que es farà serà prohibir l'estacionament de vehicles a la zona del Camp de Mart (que fan servir treballadors de la zona i els que van al mercat bisetmanal). Això es farà al primer semestre del 2017. Tot i que, abans de dur a terme la mesura, caldrà esperar que entri en vigor la nova zona verda que s'habilitarà davant la Sala de Ball (i que oferirà incentius a aquells que vagin al mercat).

Eliminar els aparcaments que encara queden al vial perimetral serà, però, molt més a llarg termini. De moment, com ha precisat Sastre, encara no hi ha data per fer-ho. I no serà abans no s'hagi aprovat el nou pla especial (precisament, el que es debatrà dilluns a la reunió amb els veïns).

"Ara bé, hem de tenir en compte que al voltant de l'Auditori i del parc de la Devesa hi ha més de 5.000 places d'aparcament a menys d'un quart d'hora a peu", ha subratllat Sastre. I hi ha afegit: "Per tant, llocs n'hi ha; ara, si allò que volem és aparcar davant la porta mateix de la feina, no tot és possible".

Més de la meitat, al pla de xoc

En referència al llistat d'actuacions que s'han fet aquest 2016 a la Devesa, Sastre també ha puntualitzat que part dels diners que s'hi han destinat -uns 200.000 euros- corresponen "al pla de xoc que es va pactar amb ERC". I per últim, en relació a la reunió de dilluns amb Salvem la Devesa, Sastre ha preferit no parlar-ne fins que s'hagi dut a terme la trobada. Sí que ha avançat, però, que confia que sigui profitosa perquè "els principis són molt comuns", més enllà dels punts de discrepància.