L'Ajuntament de Girona preveu prohibir l'estacionament de vehicles a la zona del Camp de Mart (que fan servir treballadors de la zona i els que van al mercat bisetmanal) al llarg del primer semestre del 2017. Tot i que, abans de dur a terme la mesura, caldrà esperar que entri en vigor la nova zona verda d'aparcament que s'habilitarà davant la Sala de Ball (i que oferirà incentius a aquells que vagin al mercat).

En canvi, eliminar els aparcaments que encara queden al vial perimetral serà, però, molt més a llarg termini. De moment, com va precisar ahir el regidor de Paisatge i Hàbitat Urbà, Narcís Sastre, encara no hi ha data per fer-ho. I no serà abans no s'hagi aprovat el nou pla especial (precisament, el que es debatrà dilluns a la reunió amb els veïns).

«Ara bé, hem de tenir en compte que al voltant de l'Auditori i del parc de la Devesa hi ha més de 5.000 places d'aparcament a menys d'un quart d'hora a peu», va subratllar Sastre. I hi va afegir: «Per tant, llocs n'hi ha; ara, si allò que volem és aparcar davant la porta mateix de la feina, no tot és possible».

Sastre va fer balanç ahir de les actuacions a la Devesa i les previsions de futur. Va detallar que l'Ajuntament haurà destinat aquest any 430.000 euros al parc, més de la meitat dels quals corresponen a inversions. I dins aquest capítol, el gran gruix se l'endú la reconversió de part del vial perimetral que dóna al Ter en un passeig (més de 164.000 euros) on també s'han tret places d'aparcament. Això ha permès, per exemple, que els autobusos que van a l'Auditori no entrin a la zona de terra del parc, sinó que després de desencotxar, segueixin recte per la zona asfaltada i surtin pel costat del pont del Bingo. El regidor també ha recordat que al costat del Palau de Congressos s'ha instal·lat una barrera automàtica que evita que els cotxes aparquin entre els plàtans (sobretot a l'estiu, quan la piscina és oberta).

El regidor va remarcar que totes les actuacions «tenen un retorn». Fins i tot aquelles que a priori poden semblar més petites, com instal·lar bancs, posar papereres o canviar cadenats per evitar l'entrada de cotxes. El llistat comprèn més d'una vintena d'actuacions. Entre aquestes, hi ha posar papereres, la retirada de «construccions que durant anys s'havien fet sense ordre ni concert» (com ara una tanca perimetral del camp de futbol, un WC prefabricat o un mòdul adjacent a les oficines del mercat). I a part d'aquelles que tenen inversions, també n'hi ha de caràcter polític, com ara tirar endavant la nova taxa que gravarà les activitats que es facin al parc.

Sastre també va puntualitzar que part dels diners que s'hi han destinat -uns 200.000 euros- corresponen «al pla de xoc que es va pactar amb ERC». I per últim, en relació a la reunió amb Salvem la Devesa, Sastre ha preferit no parlar-ne fins que s'hagi dut a terme la trobada. Sí que va avançar, però, que confia que sigui profitosa perquè «els principis són molt comuns», més enllà dels punts de discrepància.