El castell de Sant Miquel pertany al terme municipal de Girona. Així ho ha decretat recentment el Tribunal Suprem, després que el cas arribés a aquesta institució pels diferents recursos que va anar presentant l´Ajuntament de Celrà des que no es va posar d´acord amb el consistori gironí sobre la delimitació ­territorial que es va fer l´any 2010. El ple municipal en va donar compte ahir.

El conflicte va arribar al Departament Governació i Relacions Institucionals, que el 14 de maig de l´any 2013 va donar la raó a l´Ajuntament de la capital. Celrà va ­recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el 31 de març d´aquest any va mantenir que l´antiga fortificació és al municipi de Girona. Novament Celà va presentar un recurs, en aquest cas de cassació. Ara el Suprem ha tornat a dir que el castell de Sant Miquel pertany al terme municipal de Girona. Després d´aquesta resolució, no hi ha cap altra via judicial que pugui permetre a Celrà mantenir el litigi.

L´opció d´un pacte

Des de fa temps, el consistori celranenc demana a l´Ajuntament de Girona que s´obri un període de negociació per pactar extrajudicialment algun tipus d´acord de compartició del castell entre els dos municipis. Girona mai s´ha negat a parlar-ne.

El conflicte arrenca per un conjunt de sis fites (punts que serveixen per delimitar la «frontera» entre els termes municipals) que Girona situava d´una manera i Celrà d´una altra. L´estructura, del segle XV, ­correspon a les restes d'una torre i un tram de mur medieval, una ermita amb un absis, una torre de la línia general de telegrafia òptica i un fossar de planta trapezoidal. L´antiga ermita ha format part dels dos municipis al llarg del segle XX. Durant aquest període es van aprovar diferents actes de les operacions de delimitació i el castell va anar canviant de mans.

Amb les anexions a Girona de diferents termes municipals, el castell va passar a mans de la capital l´any 1974. Va ser en l´annexió de Campdorà, que fins aleshores pertanyia a Celrà.