El nou cap la Policia Municipal de Girona demana més efectius policials perquè la plantilla s´ha quedat curta i fa temps que no s´ha ampliat. Durant la diada del cos que es va celebrar ahir al Teatre Municipal, Joan Jou Matamala va aprofitar per demanar més agents, i és que segons assegura en els últims dos anys s´han incrementat els actes a la via pública. Un fet que comporta que la policia hagi de col·laborar en tasques de seguretat i organització.

Des de l´Ajuntament, la tinenta d´alcalde de Seguretat, Sílvia Paneque, va destacar la demanda de l´inspector i va afirmar que des del consistori s´és «conscient que no són suficients i que manquen efectius i calen més infraestructures». Actualment el cos està format per 124 persones. L´alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, per la seva banda, va afegir que «Girona bull de vida» i dirigint-se als agents va reconèixer que «ens agrada que sigui així i som consicents com deia la tinenta d´alcalde que us hem afegit un plus de feina i segur que no us hem pogut dotar de tots els mitjans i ho hem de cor­regir, per això encara té més mèrit el que feu». Tot i això, no va posa data ni dades de com es farà l´increment de la plantilla.

Joan Jou Matamala ocupa el càr­rec de màxim responsable policial des que l´estiu Josep Palouzié -que no es va perdre l´acte d´ahir- va deixar d´encapçalar el cos per liderar la policia local de Palma. Ahir s´estrenava, com ell mateix va dir, en una Diada del cos com a cap i va destacar que ho havia assumit amb «orgull, il·lusió i compromís».

Matamala també va destacar el model de «proximitat» de la policia de Girona i que això fa que la gent respecti els agents i valori el cos. De fet, segons va relatar durant l´any passat, la Policia va rebre i tramitar 37 queixes per actuacions policials. Comparat amb les 60.000 trucades rebudes al centre de coordinació policial que ha desembocat en 35.000 serveis, segons l´inspector en cap «és una bona estadística però no la millor perquè amb una sola queixa n´hi haurà prou per sentir-nos insatisfets».

També va anunciar que seguiran apostant per la videovigilància com a mesura de prevenció delictiva perquè ajuda a disminuir la criminalitat i actes incívics.

Un altre punt que va destacar és el paper innovador i de lideratge que va tenir la Policia Municipal amb el programa Facilitadors 3.0, que té com a objectiu lluitar contra l´assetjament a les escoles, el qual ha donat «bons resultats» i, de fet, segons va dir Joan Jou, onze escoles s´han adherit al programa. Ahir es va donar felicitacions i mencions als seus col·laboradors, com ara als alumnes que van participar de forma voluntària i a l´exdirector de l´institut Carles Rahola Quim Ruhí.

Un altre dels programes que també lidera la Policia és el d´Escales Segures, que vetlla per solucionar la problemàtica social, de convivència, com és l´ocupació d´habitatges. L´inspector va assegurar que ha generat 3.594 vigilàncies específiques a les comunitats de veïns adherides el 2016.

Joan Jou va reconèixer que Girona és una «ciutat segura» però va demanar als seus agents també autocrítica i els va felicitar la tasca que duen a terme tot l´any.

L´alcaldessa va tancar l´acte, que també va comptar amb l´actuació musical d´un cor a l´inici i fi així com també d´una exhibició de la Unitat Canina just abans de començar. Madrenas va reivindicar el paper de la policia i va assegurar que «mai polititzaré la feina del cos». I va afegir que els agents han de «garantir les nostres llibertats tant les individuals com les col·lectives».