L'Ajuntament de Girona impulsa un projecte per reconvertir el sector de la construcció i enfocar-lo cap a la rehabilitació i l'edificació sostenible i intel·ligent. Gràcies a una subvenció del Servei d'Ocupació de Catalunya, es destinaran un total de 185.000 euros a diferents accions per donar un impuls a un sector que ha patit durament la crisi. El 2008 hi havia 600 empreses donades d'alta a Girona i el 2016 la xifra es redueix fins a les 293.

Això ha deixat molta gent també sense feina. Si el 2008 estaven ocupats 6.126 treballadors en aquest sector, vuit anys després en són 1.857. Aquest projecte, doncs, busca donar una sacsejada a un sector madur que s'ha de posar al dia, segons reconeix la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana. Entre les accions, es preveuen cursos de formació per a persones de baixa qualificació per tal que millorin la seva especialització. El projecte compta amb el suport de diferents agents i agrupacions del sector.

El projecte s'ha batejat amb el nom 'Construcció connectada' i compta amb el suport d'agents del territori del sector de l'edificació. La iniciativa té com a objectiu donar un impuls a un sector molt castigat per la crisi en els darrers anys, per tal que es posi al dia i es reinventi fixant-se en la construcció sostenible i intel·ligent, així com també la rehabilitació. "La finalitat és reconvertir i potenciar un sector tradicional a partir de la innovació i la sostenibilitat econòmica, social i ambiental", ha valorat la regidora.

El projecte s'està concretant ara que el SOC n'ha aprovat el finançament. Es destinaran un total de 184.573,99 euros al pla d'execució, dels quals el SOC en paga el 75% i, la resta, l'ajuntament. El projecte es desenvoluparà durant tot el 2017.

Entre les accions establertes, té un paper important el de la formació i la inserció laboral. Plana ha avançat que busquen formar treballadors de baixa qualificació que amb la crisi immobiliària van anar a l'atur. Es tracta d'ajudar-los a especialitzar-se per tal de tornar-se a incorporar al sector. D'altra banda, també es buscarà que els perfils de més alta qualificació estiguin en contacte amb el sector professional i tinguin més facilitats per trobar una feina. Els cursos encara no s'han organitzat però la regidora avança que caldrà estar apuntat a l'atur per optar-hi.

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha destacat que la iniciativa compta amb el ple suport del sector i que, precisament, han estat les associacions i col·legis professionals els que han apostat per enfocar-lo cap a la sostenibilitat. "Cal destacar que sigui el propi sector el que vulgui treballar per desenvolupar el seu àmbit de forma responsable i sostenible", ha valorat. L'alcaldessa ha remarcat que cal treballar en la rehabilitació per evitar que el parc d'habitatges s'envelleixi i també ha reconegut que, en el futur, hi podria haver un problema de dèficit d'habitatges perquè, segons valora, en els anys de la crisi "s'ha construït poc".

Per la seva banda, la regidora de Promoció Econòmica ha subratllat que la voluntat de l'ajuntament és "articular i connectar els actors per crear sinergies i impulsar accions estratègiques conjuntes". A l'acte de presentació de la xarxa 'Construcció connectada' hi han assistit representants del gremi.