L'Ajuntament de Girona ha encarregat un estudi -per valor de 17.545 euros- sobre com es poden protegir, fomentar i dinamitzar els comerços considerats emblemàtics o singulars. Després que en els últims anys hagin tancat diversos establiments històrics a la ciutat, especialment des de la desaparició de la renda antiga, el consistori ja va fer fa uns mesos una enquesta-recompte d'aquest tipus de comerços. Amb aquestes dades a la mà-que no s'han fet públiques-, el govern va acordar amb la Taula de Promoció Econòmica de la ciutat, que reuneix els representants del sector, continuar treballant en el tema. Per això han encarregat aquest estudi.

Els comerços emblemàtics són aquells que tenen alguna singularitat, ja sigui per la seva antiguitat, perquè es troben en un edifici històric o perquè ofereixen productes molt específics. Segons ha explicat la regidora de Promoció Econòmica, Glòria Plana, aquest estudi haurà de servir a l'Ajuntament com a guia per poder declarar poder catalogar aquest tipus de comerços i fer propostes per protegir-los, dinamitzar-los i posar-los en valor. Plana calcula que l'informe estarà acabat en sis mesos. En la mateixa línia, l'Ajuntament també està treballant per fer alguna actuació al Barri Vell que permeti ubicar-hi establiments especialitzats que no es trobin en cap altre espai de la ciutat.

El grup d'ERC-MES ha aplaudit la decisió de tirar endavant l'estudi, però recorden que ja l'equip de govern va tombar, fa uns mesos, una moció que havien presentat els republicans que anava en la mateixa direcció. En aquest sentit, la seva portaveu, Maria Mercè Roca, considera que CiU i PSC van tombar la seva proposta «per motius polítics» i per «no voler reconèixer les aportacions de l'oposició per al bon funcionament de la ciutat». Tot i això, considera que ha estat gràcies a les aportacions d'ERC-MES que finalment el govern local està movent fitxa per tal de protegir els comerços emblemàtics.

Plana, en canvi, assenyala que el govern ja portava temps treballant en aquesta direcció i que si va votar en contra de la moció d'Esquerra va ser perquè aquest tema ja s'estava discutint a la Taula de Promoció Econòmica i «no era de rebut» aprovar el text quan s'hi estava treballant conjuntament amb tot el sector a través de la Taula de Promoció Econòmica.