L'auditoria sobre l'empresa d'aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter corresponent a l'any 2014 ja està llesta i detalla que la societat no fa les inversions previstes a la xarxa, tal com ja va succeir a les dels anys 2012 i 2013. L'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA), que està essent investigada i els seus principals directius ja han hagut de declarar als jutjats per determinar si hi ha irregularitats comptables, no està complint el pla director 2013-2020, segons va revelar ahir la Cadena Ser- Ràdio Girona. L'auditoria es va encarregar a Global & Local Audit. Les dues anteriors a la consultora Efial.

Montjuïc, Vila-roja i T. Gironella

Segons aquest nou informe, les canonades perden entre l'11 i el 60% de l'aigua, segons el barri de la ciutat, a conseqüència de l'antiguitat d'unes canonades aue s'haurien de canviar ja que n'hi ha de fibrociment, que contenen amiant, un material prohibit des de l'any 2001 perquè pot produir càncer. Els barris amb les canonades en pitjor estat són Montjuïc, Torre Gironella i Vila-roja. En l'auditoria, segons l'emissora, s'hi diu que «la presència de fibrociment i PVC a les xarxes de canonades amb una certa antiguitat va associada a fuites i rendiments baixos». A Girona la xarxa en baixa el 35'60% és de fibrociment i el 3,90 % de PVC. Els dos materials són propensos a les fuites.

L'empresa destina 70.000 euros a detectar fuites. No obstant, segons el document «no sembla que s'hagin realitzat aquestes tasques ja que el rendiment de la xarxa durant l'any 2014 ha baixat lleugerament». També detalla que si «es realitzen les inversions de renovació de la xarxa previstes al pla director, especialment el canvi de canonades de fibrociment, el rendiment millorarà i es produirà una reducció de costos d'explotació que pot permetre incrementar el benefici del servei».

L'emissora indica que l'auditoria considera que «les inversions que s'haurien de prioritzar són: canvi de les canonades de fibrociment de la xarxa en alta i baixa, canvi de les canonades de PVC antigues, augmentant les actuacions previstes al barri Montjuïc». Sobre aquest barri, el document diu que «el pla director considera només 100.000 eurosper renovar la xarxa de PVC» quan cal renovar uns deu quilòmetres i, per tant, caldria una inversió més elevada. En total, l'auditoria apunta que caldria destinar un milió d'euros anuals a canviar les canonades antigues de la ciutat.

Juristes a empreses públiques

Des de l'Ajuntament, ahir es va apuntar que l'equip de govern farà pública la seva valoració nu cop hagi estudiat el contringut de l'auditoria, segons va informar la ràdio. En breu, dos juristes començaran a treballar a l'ajuntament, exclussivament per fer el seguiment del funcionament de totes els empreses amb participació pública. Mentrestant, la CUP creu que l'auditoria és una prova més de les irregularitats de gestió i els dèficits d'AGISSA i reclama que es convoqui amb urgència la Taula de Municipalització de l'Aigua que no es reuneix des del juliol.