La nova fiscal en cap de Girona ha pres possessió del càrrec aquest divendres. Ana Maria Meléndez substitueix Josep Maria Casadevall al capdavant de la fiscalia i s'ha fixat com a objectiu reduir la mobilitat de la plantilla de fiscals. En el seu discurs, Meléndez ha recordat que només el 55% de la plantilla de 45 fiscals és estable i la resta són professionals que sol·liciten marxar quan surt convocatòria "seguint la lògica aspiració d'estar més a prop de casa". Per això, una de les idees que ha posat sobre la taula és estrènyer llaços amb la Universitat de Girona (UdG) perquè els graduats en Dret vegin la carrera judicial i fiscal com "una bona sortida professional". "La falta de tradició a les comarques gironines de preparar oposicions fa que hi hagi pocs fiscals amb vinculació d'origen a la demarcació", ha detallat.

L'escola de fiscals. Així és, segons ha revelat Ana Maria Meléndez, com es coneix la fiscalia de Girona. La falta de graduats en Dret de les comarques gironines que opositen per ser fiscals i l'arribada cada any de nous professionals sortits del Centre d'Estudis Jurdícis fa que només el 55% de la plantilla actual formada per 45 fiscals sigui "estable". La resta, són fiscals que cada vegada que surten noves places a concurs opten a marxar.

"Cada any arriben a Girona nombrosos advocats fiscals que, davant el gran volum de treball, la dificultat afegida de l'existència de dos idiomes i la falta de vinculació amb el territori, concursen per la lògica aspiració d'estar més a prop de casa seva", ha detallat Meléndez. A banda de la gran mobilitat que hi ha, aquests fiscals recent arribats no tenen experiència i, per tant, es formen a la demarcació. "Després d'adquirir experiència, marxen", ha concretat.

Per aquest motiu, una de les idees que Meléndez ha posat sobre la taula durant el discurs de la presa de possessió és estrènyer llaços amb la UdG perquè els graduats en Dret de la demarcació vegin la carrera fiscal i judicial com una "bona sortida professional". A més, ha agraït als fiscals amb antiguitat "la disposició per ajudar als nous" a adquirir experiència mentre els integren a la realitat social i lingüística del territori.

La nova fiscal en cap també ha recordat que les successives reformes han donat més competències a la fiscalia "sense que aquesta càrrega de feina afegida anés acompanyada de l'augment de la plantilla que seria necessari". Tot i això, ha garantit que els fiscals de la demarcació treballen amb professionalitat i entrega i amb "estricte compliment dels principis de legalitat i imparcialitat".

Meléndez ha volgut agrair a Josep Maria Casadevall els tres mandats al capdavant de la fiscalia de Girona. "Des de la profunda admiració professional i estima personal, vull fer un reconeixement públic a la magnífica feina que ha fet com a fiscal en cap", ha ressaltat.

Per això, ja ha avançat que la seva serà una línia "continuista" en la qual recolzarà i impulsarà l'especialització dels fiscals en matèries com els delictes contra la vida, la violència sobre la dona, el crim organitzat o la corrupció. De fet, Meléndez ha estat des del 2005 fiscal delegada de violència sobre la dona.

En aquest sentit, ha reclamat a les administracions més implicació en la defensa de les víctimes adequant les comissaries i els edificis judicials de sales per evitar la confrontació de les víctimes amb els denunciats, investigats o acusats.

L'acte de presa de possessió s'ha fet a la sala de jurats de l'Audiència de Girona, plena de gom a gom, i l'ha presidit el fiscal superior de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, i el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba.