La Fundació Tutelar de les comarques gironines, que té cura de persones amb malalties mentals i discapacitats intel·lectuals, ha fet un estudi pioner que xifra en gairebé 10,8 milions d'euros el retorn social que l'entitat genera cada any. O allò que ve a ser el mateix: que per cada euro que s'hi inverteix, la fundació n'arriba a generar fins a 4,69.

Aquesta quantitat inclou tant aquells valors més tangibles (per exemple, l'estalvi en el sistema sanitari ja que els pisos tutelats es tradueixen en menys ingressos hospitalaris) com aquells altres més intangibles (com la millora del benestar i del temps dels familiars). Aquest tipus d'estudis són molt habituals en països anglosaxons.

El director de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé, explica que la diagnosi no només els permet cobrir un buit, perquè fins ara no havien quantificat aquest retorn, sinó també fer pedagogia entre la societat de la seva tasca social. "Cal que la gent prengui més consciència d'allò que fem i dels beneficis que suposa per als nostres usuaris; molts cops, per exemple, ens costa trobar gent que ens llogui pisos on puguin viure", concreta Solé.