El Ministeri de Defensa estudia recórrer a la justícia si Fira de Girona fa anar els militars sense uniforme a jl'ExpoJove. Fonts del ministeri asseguren que, malgrat estan tramitant la sol·licitud per tenir estand al certamen, no estan d'acord amb la decisió de la fira que, en aplicació del codi ètic, considera que l'uniforme és un "element bèl·lic" i que, per tant, s'ha de prohibir.

En canvi, des del ministeri apunten que aquesta decisió vulnera la Llei de drets i deures dels membres de les forces armades, on s'especifica que els militars tenen l'obligació de portar "l'uniforme reglamentari durant el servei". El ministeri entén que anar a informar els joves des de l'estand de l'ExpoJove és un acte de servei i que, per tant, la llei els empara. Per això, estan valorant recórrer als tribunals per poder anar amb la roba oficial. La decisió es prendrà en els propers dies. L'Expojove se celebra del 5 al 7 d'abril i l'exèrcit hi ha tingut un espai propi des de la primera edició, ara fa onze anys.

La polèmica sobre si l'Exèrcit pot o no assistir a l'ExpoJove no està tancada. Malgrat que des de Fira de Girona interpreten que els militars han acatat les condicions del codi ètic, fonts del Ministeri de Defensa deixen clar que no tenen intenció d'assistir al certamen sense uniforme. La directora de Fira de Girona, Coralí Cunyat, va explicar que l'Exèrcit havia tramitat la sol·licitud per assistir al saló d'ensenyament i que estava d'acord en no exhibir imatges bèl·liques, tal i com recull el codi ètic aprovat pel patronat de la fira.

Ara bé, Cunyat també va declarar que s'havia demanat als militars que no vinguessin vestits d'uniforme. Per a Fira de Girona, la roba militar és un "element bèl·lic" i, per tant, consideren que està prohibit pel codi ètic (malgrat que no hi apareix especificat). Cunyat va mantenir dimarts mateix contactes amb responsables de la subdelegació de Defensa a Girona, que li van expressar el "malestar" per la decisió de no poder dur uniforme. Tanmateix, li van comunicar que, igualment, seguien endavant amb la tramitació administrativa per tenir estand.

La decisió s'eleva a "instàncies superiors"

Fira de Girona va interpretar que la tramitació de la sol·licitud significava que l'Exèrcit acceptava venir a l'ExpoJove sense vestir la roba oficial. En canvi, fonts del Ministeri de Defensa asseguren que no hi ha cap decisió presa i que s'ha elevat el cas a "instàncies superiors".

També manifesten l'interès que tenen en tornar a venir a Expojove i matisen que el seu no és un "estand de reclutament", sinó per informar sobre les ofertes laborals i educatives que ofereix l'Exèrcit.

Vulneració de la llei

Des del ministeri entenen que la decisió de la fira vulnera la llei. Concretament, la Llei orgànica de drets i deures dels membres de les forces armades (que actualitza la regulació de la Llei de defensa nacional) on es recullen les condicions de l'ús de l'uniforme. Aquesta llei determina que tenen el "dret i deure d'usar l'uniforme reglamentari durant el servei". Qualsevol limitació o canvi de la norma sobre l'uniforme només el pot autoritzar el mateix Ministeri de Defensa.

Aquestes fonts entenen que els membres de les forces armades estan "de servei" mentre informen els estudiants des de l'estand de l'ExpoJove i, per tant, la llei els empara. En aquest sentit, avancen que estan valorant "impugnar" la decisió de la fira i portar el cas davant la justícia. A més, remarquen que al codi ètic elaborat a finals del 2016 no es detalla res sobre l'ús de l'uniforme militar. La decisió es prendrà en els propers dies.

D'altra banda, les formacions d'ERC i la CUP ja han avançat que estan en contra que l'exèrcit pugui, finalment, assistir a l'ExpoJove i consideren que existeix una "vulneració" del codi ètic. Així mateix, des de la coordinadora d'ONG solidàries també han mostrat el "rebuig total" a la presència dels militars al certamen i acusen Fira de Girona d'actuar de manera "unilateral".