El jutjat penal número 5 de Girona ha condemnat dues integrants de la llista de CiU de Salt per haver repartit propaganda de les eleccions municipals del 2015 mentre durava la jornada de reflexió. Es tracta de la regidora Rosa Pórtulas (la número dos de la llista) i de la candidata Laura Serra (que ocupava el lloc número vuit), que hauran de pagar cadascuna una multa de 3.600 euros.

El jutge ha considerat provat que, la nit abans de les eleccions, Pórtulas i Serra van distribuir fulletons del seu partit a alguns habitatges de Salt. Malgrat que les processades van negar els fets i van atribuir l'acusació a la rivalitat política, el magistrat va donar credibilitat als testimonis -tots vinculats amb el PSC- que van relatar com van coincidir amb Pórtulas i Serra la nit del 23 al 24 de maig del 2015.

De fet, el PSC de Salt va presentar una denúncia a la Junta Electoral després de tenir constància que les dues integrants de CiU havien repartit propaganda de la seva candidatura la nit abans de les eleccions municipals de fa dos anys. Segons les declaracions del judici, es van distribuir uns papers que es penjaven als poms de les portes amb la imatge del cap de llista de CiU de Salt.

D'una banda, el jutge ha avalat que Pórtulas va repartir aquesta propaganda al carrer Indústria, on un dels testimonis va intercanviar unes paraules amb ella. De l'altra, ha considerat provat que Serra va distribuir la mateixa propaganda al carrer Prudenci Bertrana, on va mantenir una conversa amb dues altres de les testimonis. Tot i això, l'advocat de les condemnades ha avançat que recorrerà la sentència.

El judici es va celebrar ahir als jutjats de Girona. La vista estava prevista per a dos quarts d'una del migdia, però no va començar fins a dos quarts de cinc de la tarda. Un dels testimonis -parella d'una candidata de la llista del PSC de Salt- va explicar que la nit del 23 al 24 de maig va sentir un soroll a la porta d'entrada del seu habitatge, situat al carrer Indústria, a tres quarts d'una de la matinada. Quan va sortir, va veure Pórtulas al carrer i un paper penjat al pom de la porta. Llavors, en el moment que estava doblegant el fulletó, la regidora va demanar que li donés la propaganda, en lloc de llençar-la.

El testimoni va remarcar que havia arribat al domicili entre mitja hora i tres quarts abans dels fets; aleshores no hi havia cap paper a la porta. En canvi, Pórtulas va assegurar que es va apropar al testimoni quan va sentir la seva veu mentre passava pel carrer Indústria.

Trobada amb cotxe

Les dues altres testimonis -integrants de la llista del PSC de Salt- van relatar en el judici que la nit del 23 al 24 de maig van veure Serra penjant un fulletó a una porta del carrer Prudenci Bertrana a la una de la matinada. Es desplaçaven amb cotxe i després de girar del carrer Major de Salt cap al carrer Prudenci Bertrana, van coincidir amb la candidata de CiU. Quan les testimonis es van dirigir a Serra, ella es va aproximar al vehicle per parlar (les tres es coneixien prèviament).

Malgrat que van recriminar-li que repartís propaganda, van apuntar que Serra es va limitar a riure. De fet, van concretar que els va donar un dels bolígrafs que distribuïa. Per la seva part, Serra va afirmar que es va trobar amb les testimonis quan venia d'un sopar i va afegir que no col·locava propaganda electoral.

Després de les declaracions dels testimonis i les acusades, el jutge va condemnar de viva veu Pórtulas i Serra. El magistrat va rebutjar que els testimonis del cas -relacionats amb el PSC- haguessin mentit en el judici per la rivalitat política de Salt entre el grup socialista i CiU.

Així, va avalar la tesi de la fiscalia, que demanava una multa per a cada investigada de 10 euros diaris en un període de 12 mesos (un total de 3.600 euros) per un delicte electoral de divulgació i difusió de propaganda en jornada de reflexió. En canvi, la defensa sol·licitava l'absolució de les condemnades.