L'enginyer Héctor Gómez Díaz ha guanyat el Premi de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) 2017 en la categoria de recerca científica.

El guardó ha estat concedit per haver desenvolupat models matemàtics i algorismes per a la simulació numèrica en enginyeria computacional amb aplicacions per a la predicció del creixement del càncer de pròstata de forma personalitzada.

El guardonat no ha pogut recollir el premi en l'acte d'avui al Parc Científic de Barcelona perquè es troba als Estats Units però ho farà el pròxim 29 de juny a Girona en el lliurament oficial de premis que presidiran els Reis.

Hèctor Gómez és enginyer de camins i doctor per la Universitat de la Corunya, on treballa com a professor titular i ha dedicat gran part de la seva vida a l'enginyeria computacional i, en particular, a la seva utilització en el camp de la medicina.

Un dels seus projectes més reconegut és MuSIC, que utilitza equacions de gran complexitat per predir el creixement i, per tant, millorar el tractament del càncer de pròstata tenint en compte les particularitats de cada pacient, pel qual ja ha rebut diferents guardons nacionals i internacionals.

L'acte, que ha presentat Àngel Llàcer, ha comptat també amb la presència de científics guardonats en edicions anteriors com la investigadora Guadalupe Sabio, guanyadora del 2012, el matemàtic Alberto Enciso (2014) i el científic especialitzat en nanorobots, Samuel Sánchez, guanyador de l'edició 2015.

Sota la moderació d'Àngel Llàcer, els tres científics i també l'emprenedor i fundador de l'empresa Imagine CC, Xavier Verdaguer, han mantingut un debat en el qual s'han abordat temes com la igualtat d'oportunitats entre gèneres al món científic, la difícil conciliació familiar i els límits físics i ètics de la recerca.

En resposta a la pregunta "què va significar rebre el Premi Princesa de Girona per a tu?", els tres han reconegut que "va ser un orgull" no només per ells, també per als seus respectius equips, i han destacat la importància d'aquest premi "perquè fa la ciència visible en la societat".