El cap de setmana passat vaig llegir a la façana de l'ajuntament de Tolosa de Llenguadoc una exhortació que el consistori feia als ciutadans perquè signessin una petició per tal de demanar la connexió directa del TGV amb París. No puc arribar a imaginar com de diferent serien les coses a Girona si abans d'encetar el nyap del parc Central s'hagués demanat a la ciutadania el seu suport.

En cas de guanyar l'opció que arrosseguem des de fa anys, els responsables polítics i tècnics del moment, i els d'ara, haurien quedat lliures de tota responsabilitat. Certament ningú hauria pogut evitar que la societat secreta que és Adif fes les coses de manera tan perversa i corrupta com fins ara. Però les solucions haurien tingut un front comú i no un desori cívic i polític com ha estat fins ara. O potser, si s'hagués pogut explicar amb detall el projecte, el clam popular hauria impedit l'estació del TAV al parc Central.

I el mateix podria atribuir-se a l'espectacle ridícul de la liquidació del Parc Científic i Tecnològic de la UdG. Si en comptes de crear fundacions amb patrons de cartró pedra, com la Cambra de Comerç o la FOEG, s'hagués volgut demanar al territori, a la ciutadania, el suport explícit a la viabilitat del Parc, avui a cap institució li hauria tremolat el pols per abocar tants recursos com calguessin per salvar-lo, sense por a cap responsabilitat política ni fiscal.

És cert que per a l'Estat espanyol és un caramel molt difícil d'obviar tenir una nova oportunitat de lligar fiscalització i la Girona del president Puigdemont. Però una cosa no treu l'altra: demanar l'aval a la majoria no només és democràtic, sinó intel·ligent.

Nosaltres, als responsables del territori els anomenem presidents, regidors, alcaldes, directors, establint una relació de dalt cap a baix en la gestió política del que és públic. Els francesos els solen englobar en un mot: « les élus», els electes, els escollits pels ciutadans, recordant que l'organització del bé comú és de baix cap a dalt. Ara feu l'exercici i imagineu quantes coses serien diferents si tinguéssim més electes.