L'empresari condemnat a 18 anys i 9 mesos de presó per assassinar la dona a trets en una casa de Girona el 17 d'octubre del 2011 es va tornar a asseure ahir al banc dels acusats de l'Audiència de Girona. Bernard Andrighetto s'enfronta ara a una pena de quatre anys de presó i a pagar una multa de 1.800 euros per un delicte d'estafa. La fiscalia i l'acusació particular sostenen que Andrighetto va comprar mercaderia a dues empreses gregues per valor de més de 61.000 euros, bàsicament roba, aixovar i parament de la llar. Per pagar les factures, entre el maig del 2010 i l'abril del 2011, va fer cinc pagarés. Les mercantils no van arribar a cobrar mai perquè no tenien fons. «No vaig pagar per impossibilitat econòmica, em vaig arruïnar», va afirmar ahir l'empresari al judici.

Segons la fiscalia i l'acusació particular, els fets es remunten a mitjans del 2010, quan Andrighetto encara era propietari de la cadena de botigues «Splaff» (uns establiments semblants a un «Tot a 100» per als quals l'empresari havia protagonitzat anuncis sonats; fins i tot, apareixent despullat en pancartes). Entre maig i juny d'aquell any, Andrighetto va comprar mercaderia a dues empreses gregues. Les dues factures pujaven a més de 61.000 euros (en concret, una era de 38.456 i l'altra, de 23.256). Les firmes, però, no van arribar mai a cobrar-ne cap.

A principis del 2011, l'empresari va arribar a signar fins a cinc pagarés sense fons. Cadascun anava a nom d'una empresa diferent (Andrighetto tenia un entramat). I tots, quan arribava la data de venciment, quedaven sense pagar-se perquè el banc els retornava.

«Em vaig arruïnar»

Davant el tribunal, l'empresari francès va sostenir ahir que en cap moment va voler estafar les dues empreses gregues a qui havia comprat mercaderia. Simplement, el va atrapar la crisi, es va arruïnar i no va poder abonar les factures. «Em vaig quedar sec; en tan sols tres setmanes, els bancs em van tallar totes les línies de crèdit i vaig haver d'afrontar allò que vaig poder amb el meu patrimoni personal», va apuntar.

L'advocat de la defensa va demanar l'absolució. El lletrat, Manel Mir, va admetre que Andrighetto no va poder abonar els pagarés, però que no ho va fer per mala fe amb «artificis i martingales».