La Coordinadora d'ONG Solidàries ha decidit abandonar el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació perquè l'Ajuntament de Girona «ha incomplert sistemàticament» els acords assolits. La gota que ha fet vessar el vas ha estat el fet de «deixar en paper mullat», en paraules de la Coordinadora, el codi ètic de Fira de Girona, permetent la presència de l'exèrcit a la fira Expojove. En aquest sentit, afirmen que no s'ha respectat la moció del Parlament de Catalunya sobre la desmilitarització i lamenten que l'Ajuntament no hagi escoltat les propostes fetes des del Consell per poder evitar la presència dels militars a la fira. Aquest, però, no és l'únic incompliment que denuncien les ONG. També asseguren que l'Ajuntament no està destinant el 0,7% dels ingressos propis a cooperació, tal com s'hi havia compromès.

En un comunicat, les entitats de cooperació argumenten la seva decisió pels «greus incompliments dels compromisos assolits per l'Ajuntament de Girona». Segons afirmen des de la Coordinadora, no tornaran a participar-hi «fins que se'ns donin garanties del compliment del codi ètic i de dedicar el 0,7% a Cooperació».

Des de l'Ajuntament es va argumentar que no podien prohibir explícitament la presència de l'exèrcit a Expojove perquè qualsevol tribunal ho podria tombar. Tot i això, des de la Coordinadora indiquen que el Consell va crear una comissió específica per evitar la presència de les forces armades a Expojove, que va oferir suport i assessorament a l'Ajuntament però que no va rebre cap resposta. En aquest sentit, també expliquen que el consistori va rebre oferiment de suport de l'Institut Català Internacional per la Pau, tot i que tampoc li hauria fet cas.

«Indignades» amb la situació

Les entitats solidàries gironines, doncs, se senten «indignades» per la situació. Segons indiquen, ONG, govern i membres dels partits polítics de l'oposició han treballant conjuntament durant tres anys per aconseguir que l'exèrcit no tingui presència a Expojove. En canvi, diuen que ara l'Ajuntament ha decidit pel seu compte «no aplicar el codi ètic de manera estricta» i permetre la presència militar a la fira educativa, tot «tirant per terra aquests tres anys de treball». En aquest sentit, lamenten que es van assabentar per la premsa de la presència de l'Exèrcit a Expojove.

Malgrat tot, les entitats que formen part de la Coordinadora asseguren que mantenen una «mà estesa» a l'Ajuntament per parlar tant d'Expojove com del 0,7% que s'hauria de destinar a cooperació, per tractar «seriosament els dos temes tot respectant les decisions preses pel Consell».

Des de l'Ajuntament respecten la decisió, tot i que estan sorpresos i no la comparteixen. Segons indiquen, s'està intentant fer tot el que es pot amb el tema de l'exèrcit, i també asseguren que el tema del 0,7% no és veritat, perquè hi ha una partida per a refugiats que està en un altre apartat del pressupost, però que a la pràctica forma part de cooperació. Finalment, també es mostren sorpresos perquè recorden que el Consell tracta molts més temes i amb molta més incidència sobre les persones, com ara els projectes de cooperació internacional i, per tant, veuen «una llàstima» que a partir d'ara no hi vulguin ser.